Skip to content Skip to footer

Zaim Merdan, jedno od najpoznatijih imena bh. kulinarstva: Promotor zaštite brenda bosanske kuhinje

Većina kuhara školovanih u Ugostiteljskoj školi u Sarajevu napravila je odličnu karijeru. Jedan od onih koji su prve korake u kulinarstvu napravili u hotelu Nacional u Sarajevu je i naš sagovornik Zaim Merdan, jedan od najboljih sarajevskih kuhara i sudija na brojnim domaćim i internacionalnim takmičenjima.

Nakon završetka školovanja Merdan nije ni slutio da će „vatreno krštenje“ imati u tada već elitnom sarajevskom restoranu Amerikanac, gdje se usavršavao u nacionalnoj i internacionalnoj kuhinji. Za sarajevsku kremu koja se okupljala u ovom restoranu kuhao je tri godine, što je bila najbolja preporuka za novi početak – rad na prekookeanskom brodu na koji se otisnuo 1978. godine.

Najveće bogatstvo

Ovo iskustvo u mnogome mu je pomoglo u daljnoj karijeri, jer upoznao je razne svjetske kulture, ali i kuhinje.

– Na brodu sam ostao četiri godine, nakon čega odlazim u Njemačku i rad u Mainzu. U Sarajevo sam se vratio samo godinu kasnije, zbog ženidbe. Nisam se pokajao, jer moje najveće bogatstvo su djeca Ilda i Amar – kaže Merdan.

Dvije godine je ostao u Sarajevu, u tada jednom od najpopularnijih hotela, današnjoj Austriji na Ilidži, gdje je radio s jednom od najboljih ekipa u Bosni i Hercegovini.

– Dobio sam ponudu iz Njemačke, koju nisam mogao odbiti. U toj zemlji su me zatekla i ratna zbivanja. U Sarajevo sam se vratio 1998. godine. Trenutnu poziciju chefa kuhinje u hotelu sa pet zvjezdica „Radon Plaza“ u Sarajevu obnašam posljednjih 15 godina – zadovoljan je Zaim.

Kolege cijene njegovo znanje, ali i poštenje, pa je izabran za predsjednika Skupštine Udruženja kuhara BiH, čiji je jedan od osnivača. Kroz karijeru usavršio tehnike kuhanja internacionalne kuhinje, a promotor je Zaštite brenda bosanske kuhinje. Preferirana kuhinja, bosanska tradicionalna kuhinja. Redovni učesnik sajmova u Bosni i Hercegovini, regiji i Evropi, gdje se isključivo izlaže stara, zaboravljena bosanska kuhinja.

Dobitnik raznih nagrada u polju kuharstva, kao i sudija na mnogim domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Brojne generacije

– To su dobre prilike za promociju bosanske kuhinje kroz uvrštavanje naših jela u menije kao i posebne ponude za turiste koji dolaze iz svih krajeva svijeta. Naše udruženje organizuje i večere bosanske kuhinje izvan granica Bosne i Hercegovine. Jedna od njih, vrlo uspješna, bila je i u Orahovici u Hrvatskoj. Kroz praktičnu nastavu učenika-studenata koji dolaze, prenosimo znanje na nove generacije – objašnjava Merdan.

Takmičenja su sjajna prilika za druženja, gdje kuhari pokazuju virtuoznost. Pripremljena jela  često su prava umjetnost i odlučuju nijanse. Bude li tu ponekad sujete, jer teško je izabrati najboilje jelo?

– Kolege dostojanstveno prihvataju ocjene koje im dodijelimo, a mi se trudimo da budemo što objektivniji – tvrdi.

Zaim Merdan je kroz dugogodišnji rad zalužio i dobio brojna priznanja kako domaća, tako i međunarodna. Skroman, kakav jeste, samo se na to smješka, jer teško je izabrati najdraže, ali izdvaja uspješno organizovano obaranje Ginisovih rekorda  u pripremi najveće Begove čorbe, koje je uradilo Udruženje kuhara BiH.

Njegovo najveće priznanje su brojne generacije kuhara koje je odškolovao, a koji danas samostalno vode kuhinje najprestižnijih restorana u našoj zemlji.

Leave a comment