Skip to content Skip to footer

Priznanje za Travničane: “Hidden champion” za BiH je GS-Tvornica mašina

“Hidden champion” za Bosnu i Hercegovinu je GS-Tvornica mašina Travnik, koja uspješno posluje već 15 godina u BiH proizvodeći dijelove mašina za renomirane proizvođače, uglavnom za tržište Njemačke i Austrije, potvrđeno je za Akta.ba iz ove kompanije.

Priznanje je dodijeljeno u okviru konferencije “Hidden champions” za srednju i jugoistočnu Europu koju je 07.10. 2019. godine organizaovala Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu.

-Naše konstantno investiranje u tehnologiju, zapošljavanje, edukacije, gradnja kao i proširenje poslovnog proizvodnog prostora priznato je i nagrađeno od strane banaka i akademske zajednice srednje i  jugoistočne Europe kao i same EBRD – istakla je Snježana Kopruner, direktorica kompanije GS TMT.

Prema metodologiji koju je razvio profesor Hermann Simon, “Hidden champions” su uglavnom kompanije nepoznate široj javnosti (najčešće zbog činjenice da posluju u business to business segmentu), imaju prihode manje od četiri milijarde dolara i visok stepen inovativnosti ili tehnološke sofisticiranosti.

Izvještaj o istraživanju pripremljen je od IEDC-ove škole menadžmenta u Bledu i Udruženja za razvoj menadžmenta u Srednjoj i Istočnoj Europi (CEEMAN), koji je predstavljen na konferenciji.

Na konferenciji su analizirani rezultati ankete kao i obraćanja poduzetnika koji, danas nose zasluženo titulu “Hidden champion”.

Pomenuto priznanje dobilo je samo pet kompanija iz regiona: GS-TMT d.o.o, Bosna i Hercegovina; EasyPay, Albanija; Marina Porto Montenegro, Crna Gora;  BG Reklam, Srbija i Cosylab d.d., Slovenija.

Leave a comment

0/100