Skip to content Skip to footer

Veliki uspjeh grupa mladih iz Mostara: Startup VRET odlazi u Silikonsku dolinu

SPARK-ov startup VRET niže uspjeh za uspjehom. Sredinom decembra učestvovali su na Investors Day-a u Berlinu, gdje su osvojili drugo mjesto i putovanje u Silikonsku dolinu u San Francisco. Grupa mladih ljudi iz Mostara na BETAPITCH Global takmičenju u Berlinu predstavila se softverskim rješenjem virtualne stvarnosti koje se koristi na području psihologije i psihijatrije.

– Proizvod omogućava psiholozima i psihijatrima da pruže svojim pacijentima sigurne i učinkovite tretmane bez nuspojava. Uz pomoć vanjskih saradnika, kliničkih specijalista smo napravili 3D prikaze koji predstavljaju okidače pojedinih poremećaja i fobija poput straha od visina, paukova, skučenih prostora i slično. Svaki prikaz za određeni poremećaj i fobiju sadrži stupnjeve prema kojima se pacijent u određenim terminma izlaže – kaže nam Iva Đikić, project manager u VRET-u.

Najbolja prilika

S njima je u Berlinu intenzivno radila ekipa iz Betahausa, a čak su imali i pomoć od glumice koja ih je savjetovala kako se što bolje predstaviti, kakve izraze lica praviti i kako se kretati.

– Osvojenim drugim mjestom nagrađeni smo odlaskom u Silikonsku dolinu, koji sponzorira Betahaus iz Berlina. Betahaus je u pregovorima s ekipom iz Silikonske doline oko detalja našega odlaska. Presretni smo zbog odlaska, međutim dodatnu vrijednost smo dobili pohvalama žirija, koji se sastojao od niza stručnjaka, od kojih su neki i iz Googlea. Kada vas pohvale tako važne osobe koje imaju iza sebe deset i više godina iskustva u području IT-a, onda ste još i više uzbuđeni oko toga feedbacka, jer je to dokaz da smo na pravome putu i da radimo pravu stvar – kaže Đikić.

Na ovom događaju prisustvovao je veliki broj investitora, pa smo pitali Đikić da li je bilo zainteresiranih za njihov startup.

– Posljednjih mjeseci posjećujemo konferencije i kongrese koji su popraćeni velikim brojem investitora. Naravno da ih ima, a na nama je da izaberemo priliku koja je najbolja i napogodnija za nas. Ipak, naše najvažnije očekivanje je da ćemo našim proizvodom pomoći što većem broju pacijenata i olakšati im svakodnevni život – poručuje ona.

Kako kaže, trenutno su fokusirani samo na VRET i softversko rješenje koje razvijaju unutar SPARK BUSINESS PARK-a.

– Sami početak je bio težak, kada su neki od nas još rješavali obaveze na fakultetu, a neki su imali stalan posao. Vidjeli smo potencijal u VRET-u, te smo sada usmjerili svu energiju na njegov razvoj. Ne želimo sada staviti fokus samo na sebe, nego pokazati da od Mostara, Sarajeva, Banje Luke, Zenice, Tuzle postoje toliko dobri startupi i ideje koji su vrijedni pažnje – ističe Đikić.

Otvaranje firme

Startup je mlad pojam, te većina nije upoznata s njim, kaže ona, međutim u budućnosti se nadaju da će stvoriti sistem u kojem će starupi biti u centru pažnje, jer su mladi poduzetnici jedan od najvažnjih faktora razvoja BiH.

– Problemi na koje nailazimo ovdje u svijetu ne postoje i baš je to ono što nas čini specifičnim. Naviknuti smo na sve i gdje god da se pojavimo snađemo se. Godina 2018. je rezervirana za otvaranje firme, ulaganje napora u prodaju, otvaranje radnih mjesta i nova rješenja kao što je i rješenje za PTSP na kojem ćemo raditi skupa s VR Medicinskim Centrom iz Kalifornije – otkriva nam Đikić na kraju razgovora.

Iza uspjeha VRET-a stoje Boris Đurđević, Jozo Vasilj, Andrej Vasilj, Iva Đikić, SPARK BUSINESS PARK i njihovi vanjski saradnici.

Leave a comment

0/100