Skip to content Skip to footer

Turistička zajednica HNK: Sezona za pamćenje, Mostar posjetilo milion turista

Ljetna sezona u Mostaru i cijeloj Hercegovini ove godine obara rekorde. Očekivanja Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) za ovu godinu su se, prema svim prognozama, ispunila.

Hutovo blato

Prema njihovim evidencijama, zabilježen je znatno veći broj posjeta nego prethodnih nekoliko godina. Tokom ove sezone, prema procjeni i statističkim podacima Turističke zajednice HNK, oko 1,5 miliona turista je posjetilo ovaj kanton, od čega je prijavljeno njih oko milion. Sam Mostar, kako ističu u Turističkoj zajednici, posjetilo je oko milion turista od čega je registrirano njih oko 400.000.

Veliko interesovanje

Broj turista koji posjete Mostar i ovaj kanton, teško je znati u stvarnosti, jer je loš sistem prijave i odjave turista, tako da je stvarni broj posjetitelja, uvijek daleko veći od onoga s kojim se raspolaže.

Blagaj

Prema riječima Semira Temima, zamjenika predsjednika Turističke zajednice HNK, ova sezona je bila do sada najbolja, a činjenica je da se iz godine u godinu bilježi porast.

– Turista smo imali iz svih dijelova Evrope, ali i ostalih kontinenata. Cijeli naš kanton, od Neuma na jugu do Konjica na sjeveru, je imao izuzetne posjete cijelu sezonu – ističe Temim, dodavši da ne može izdvojiti niti jednu ljepotu Hercegovine posebno jer je za svim vladalo veliko interesovanje.

Možemo samo biti zahvalni, ističe on, što turisti u sve većem broju dolaze i zadržavaju se te što se sezona znatno produžila.

Semir Temim

– Siguran sam da ćemo u postsezoni imati mnoštvo turista u našem kantonu – ističe Temim.

No, kako kaže za sada je nezahvalno govoriti o broju turisti koji će doći u postsezoni, ali je uvjeren da će slika cjelokupne 2017. godine značajno biti bolja od prethodne. I dok se zbrajaju uspjesi protekle sezone, Turistička zajednica nastavlja s promocijom ljepota Hercegovine, kako bi privukli još više turista.

Tako je predstavila sve segmente turističke ponude Hercegovine, te novi turistički projekt “Agroturizam Hercegovina” na međunarodnom sajmu turizma u italijanskom gradu Rimini sredinom oktobra.

Međunarodni sajmovi

Međunarodni sajam turizma se profilirao posljednjih godina kao najznačajnija berza za profesionalce u oblasti turizma, a svake godine ima veće značenje te okuplja oko 2.400 izlagača iz 100 zemalja. Ovoga mjeseca odlaze na sajam u Varšavu, te zatim u London.

Počitelj

– Ove zime planiramo aktivno raditi na promociji jer je očito da od toga ima koristi. Drago mi je da se ta ulaganja vraćaju, da ljudi u Hercegovini imaju sve više posla od turizma – naglašava Temim.

Kada je u pitanju „Agroturizam Hercegovine“, ističe kako su u toku završni radovi. U toku je izrada putokaznih tabli koje će narednih mjeseci postaviti, a već su postavljene mape i brošure koje će se već na dolazećim sajmovima naći na ponudi. Očekivanja od ovog projekta su velika, a nadanja da će već od naredne godine doživjeti procvat.

Leave a comment

0/100