Skip to content Skip to footer

Turistička ponuda Jablanice: Čiste rijeke, prelijepa jezera i netaknute planine

Općina Jablanica ima veoma dobre prirodne uslove za razvoj turizma, a izdvajaju se Jablaničko i Grabovičko jezero, planine Prenj i Čvrsnica, rijeke Neretva, Doljanka i Šanica. Rijeke Doljanka i Šanica veoma su interesantne za sportski ribolov i kampiranje u prirodi, dok Prenj i Čvrsnica imaju više od 2.000 metara nadmorske visine i kao takve predstavljaju izazov mnogim planinarima, ali i ljubiteljima adrenalinskih sportova, alpinizma, turnog skijanja, planinskog biciklizma…

Grabovičko jezero i rijeka Neretva pružaju mogućnost bavljenja sportskim ribolovom, a ovi lokaliteti vrlo su pogodni i za vožnju kajaka. Na sjevero-zapadnim  obroncima Čvrsnice nalazi se Park prirode Blidinje koji velikim dijelom zahvata jablaničku općinu. U okviru parka je već afirmisano skijalište s popratnim sadržajima individualnim i kolektivnim smještajnim kapacitetima.

Bogat sadržaj Risovca i Blidinja ispunjava velika raznolikost bilja, od mediteranskog do visokoplaninskog. U Parku prirode Blidinje nalazi se veliki broj endema, od gljiva do munike koja u ovom području ima najveći kompleks u Evropi. Također, na području Jablanice registrovani su lokaliteti prirodnog naslijeđa gdje se svojom jedinstvenošću izdvaja klisura Prenj, Hajdučka vrata kao spomenik prirode, Vrelo Perutac i izvor Mliništa.

Brojni putopisci su uočili nešto što Jablanicu razlikuje od drugih krajeva BiH i tim posebnostima su posvetili posebnu pažnju – neopisiva prirodna ljepota, prostodušnost, mirnoća i gostoprimstvo stanovništva, kao i posebnost kamenih hercegovačkih kuća.

Via Dinarica je avanturistički, planinarski i pješački put koji povezuje atrakcije u sedam država kroz koje se proteže planinski lanac Dinarskih Alpa, od Slovenije do Albanije. „Bijela staza“ predstavlja glavnu stazu koja se prostire cijelom dužinom Via Dinarice, a kroz Jablanicu „Bijela staza“ povezuje planine Prenj i Čvrsnicu.

Pored toga, Jablanica obiluje i brojnim kulturno-historijskim spomenicima koje je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila Nacionalnim spomenicima kulture, a izdvajaju se kompleks „Bitka na Neretvi“ s muzejem i četiri nekropole stećaka. Jedna od njih, nekropola  sa 150 stećaka Dugo polje na Blidinju, općina Jablanica od prošle godine se nalazi na listi zaštićene svjetske baštine UNESCO-a.

Iz metalnog doba tu su gradine Stuparina-Dragan selo, Gradište-Ostrožac, Križ-Jablanica, gradina Glogošnica, te gradina i grad Mrakovo. Iz antičkog doba tu su ostaci rimskih građevina (villae rusticae) na četiri lokaliteta nekadašnjeg Ostrošca, te vrijedni ostaci kapitela i nadgrobne ploče-stele. Iz perioda kasne antike i srednjeg vijeka fortifikacija i grad-administrativno sjedište općine u koju su spadala sela Ostrožac, Radešine, Seljani, Ribići, Papratsko i Dobrigošće, na kosi-brdu između Ribića i Ostrožca, kula Hercega Stjepana Vukčića Kosače iz 1441. godine na Borovcu, Gradac na ušću Rame…

Spomen kompleks “Bitka na Neretvi“ je prije rata bila poznata i posjećena destinacije mnogih građana bivše Jugoslovije i Evrope. Ono po čemu je Jablanica u svijetu prepoznatatljiva je Bitka za ranjenike kojoj je ovaj kompleks i posvećen, a njegov najkapitalniji i najatraktivniji eksponat je „Srušeni most“, koji će uskoro  saradnjom Općine jablanica i Elektroprivredom BiH biti revitaliziran, kao i parterni prostor s obje strane Neretve.

Ovu destinaciju godišnje posjeti oko 15.000 registrovanih gostiju, dok je broj neregistrovanih gostiju mnogo veći. Ova konstatacija govori da vrijedi posvetiti pažnju ovoj ustanovi kako bi mogli u budućnosti kvalitetno eksploatisati ovaj resurs.

Četiri najpoznatije, od 43  nekropole ukupno, koliko ih ima u općini Jablanica, smješteni su na lokalitetima Risovca i Sovića i predstavljaju neizostavan dio turističke ponude Jablanice. Blizina mora, pozicija imeđu dva centra Sarajeva i Mostara i blizina Međugorja, Jablanici pružaju realnu osnovu za razvoj tranzitnog turizma, ali i organizovanje turističke niše sjeverna Hercegovina s općinama Prozor-Rama i Konjic.

Leave a comment