Skip to content Skip to footer

Telefonski brojevi svih taksi kompanija u jednoj aplikaciji

Jedan od najvećih izazova prilikom putovanja u drugu državu ili grad u kojem niste nikada bili je pronaći pouzdano taksi vozilo i vozača koji će vas, naročito kao stranca, odvesti do željene destinacije po standardnoj cijeni prijevoza.

Zbog toga, softverska kompanija Klika iz Sarajeva osmislila je aplikaciju Weelz, odnosno telefonski imenik s brojevima telefona taksi kompanija u vašoj blizini.

– Na taj način rješava se problem nedostatka ispravnih brojeva pouzdanih taksi prijevoznika ili brojeva više različitih taksi prijevoznika uopće, kao i pretraga za brojevima po internetu da biste dobili taksi vozilo u vašoj blizini. Također, nudi vam više opcija, rangiranih prema ocjenama korisnika – kazala je Latifa Imamović, marketing menadžer kompanije.

Objasnila nam je da Weelz koristi dva glavna parametra prilikom rangiranja taksi kompanija: trenutnu lokaciju korisnika i ocjene prethodnih korisnika.

– Nakon što se izlistaju opcije taksi kompanija za lokaciju korisnika, korisnik ima priliku pogledati koje su kompanije ili individualni vozači najbolje ocijenjeni i pozvati jedan ili više ponuđenih brojeva za određenog taksi prijevoznika – dodaje Imamović.

Aplikacija trenutno sadrži brojeve taksi kompanija i pojedinačnih vozača u Sarajevu, Mostaru, Zenici, Banjoj Luci, a ukupno više od 20 gradova u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj. Također, u aplikaciji su dostupni i brojevi taksi kompanija u Parizu, Beču, Atini i Istanbulu, tako da pouzdane i prave brojeve taksi kompanija imate u jednoj aplikaciji i prilikom putovanja u inostranstvo.

Trenutno, korisnici nisu u mogućnosti unositi brojeve taksi kompanija ili taksi prijevoznika sami, tako da bazu podataka postepeno dopunjavaju administratori aplikacije, ali razvoj te opcije je u planu, budući da je Weelz aplikacija zamišljena kao alat čiji sadržaj dopunjavaju njeni zadovoljni korisnici.

– Integralni taksi telefonski imenik, aplikacija Weelz, nastala je u okviru projekta KLIKA PRAKSA kompanije Klika, tokom koje studenti iz oblasti informacijskih tehnologija i kompjuterskih nauka, kao i inžinjeri bez radnog iskustva, imaju priliku raditi na stvarnim projektima, steći vrijedno radno iskustvo, učiti, i uz vođstvo mentora, uposlenika kompanije praviti aplikacije dostupne za širu upotrebu – govori Imamović.

Upravo u toku dvomjesečne prakse ovog ljeta razvijena je aplikacija Weelz koja je već dostupna za besplatno preuzimanje na App Store i Google Play Store, za Android i iOS uređaje.

Leave a comment