Skip to content Skip to footer

Sarajevska zima: Tradicionalni susret umjetnika i građana svijeta

Bosna i Hercegovina može se pohvaliti brojnim festivalima koji je čine centrom svijeta. Među njima, posebno se ističe Internacionalni festival Sarajevo “Sarajevska zima” koja slovi za tradicionalni susret umjetnika i građana svijeta.

Prva sezona festivala “Sarajevska zima” pokrenuta je u vrijeme Olimpijskih igara u bh. prijestolnici, a relizirana je od 21. decembra 1984. do 6. aprila 1985. godine. Za 34  godine postojanja Festival je postao neodvojiv dio života Sarajeva i njegovih stanovnika, kao i simbol slobode, stvaralaštva i upoznavanja s različitim kulturama i civilizacijama svijeta.

“Sarajevska zima”  je i spona između kulture i umjetnosti, turizma i sporta, a za svoju misiju dobitnik je značajnih međunarodnih priznanja Vijeća Evrope, UNESCO-a, Evropske Asocijacije Festivala, kulturnih centara Evrope i svijeta.

Drugo lice svijeta

Njegov organizator je Međunarodni centar za mir, a održava se pod pokroviteljstvom Generalnog sekretara Vijeća Evrope, generalnog direktora UNESCO-a, Predsjedništva BiH, Federacije BiH, Vijeća ministara BiH, Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva.

Njegovo ovogodišnje, 34. izdanje, pod motom „Drugo lice svijeta“ bit će upriličeno od 7. februara do 21. marta. Otvorit će ga koncert “Susret kultura: Od Brassa do džeza” bugarskog Gardijskog orkestra koji će nastupiti u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Počasni gost Festivala bit će Republika Bugarska, zemlja koja predsjedava Vijećem Evropske unije, a specijalni gosti su azijske zemlje, organizatori olimpijskih zimskih i ljetnih igara od 2018. do 2020. – Južna Koreja, Japan i Kina.

Ibrahim Spahić

– Međunarodni festival ‘Sarajevska zima’ ulazi u 34. izdanje, i to je jedna svojevrsna najava do 2025. kada obilježavamo 40 godina postojanja, i vjerujemo da će to biti trenutak kada će  Evropski parlament imati zastupnike iz BiH. Ono što odlikuje ovogodišnje izdanje jeste što uključuje učešće praktično svih kontinenata. Svi insistiraju da dođu, žele da pokažu svoje umijeće Sarajevu i BiH. Na našu adresu stiglo je 415 prijava – kaže Ibrahim Spahić, direktor Festivala.

“Sarajevska zima” sa svojim drugim licem otvara i mogućnosti da se na potpuno drugačiji način realizira kulturna politika u BiH.

– Imamo produkciju u kulturi koja je vanredna, svjetski priznata. Radi se o tome da ulaganje u kulturu znači ulaganje u senzibilitet jedne zemlje, u mentalitet jednog društva, u kapacitete ovog društva. Ovo je jedini multimedijalni festival u BiH, na prostoru jugoistočne Evrope ne postoji sličan. U suštini, riječ je o artističkom festivalu koji je dobio jedno priznanje koje kaže da pripada porodici evropskih festivala koji promoviraju umjetnost i kulturu, i da to što je festival, kako kaže Vijeće Evrope ili UNESCO, zapravo i njihova baština. ‘Sarajevska zima’ je i Festival s najmanjim mogućim budžetom i s najvećim blokadama u vlastitom gradu, a s najboljim gostima, vrhunskim ljudima koji dolaze. S ponosom možemo reći da bez Festivala ‘Sarajevska zima’ ovo duhovno stanje, duhovni mir u Bosni i Hercegovini i Sarajevu, ali i u Evropi, ne bi bio isti – naglašava Spahić.

Tri naslova

Ovogodišnji festival publici će ponuditi brojne programe koji uključuju predstave, izložbe, filmove… Koncipiran je tako da prezentira baštinu savremene umjetnosti i budućnost modernog svijeta. Autorica vizuelnog identiteta ovogodišnje „Sarajevske zime“ je dizajnerica Mila Melank, a autor crteža akademski slikar Mensur Porović.

– Dolaze nam tri naslova, jedan iz Turske, drugi iz Srbije, treći iz Hrvatske. Već u februaru, imat ćemo priliku da gledamo sjajnu predstavu ‘Rane’, koja dolazi iz Turske. Drugi naslov nam dolazi iz Narodnog pozorišta iz Beograda. Radi se o sjajnoj baletnoj predstavi. A treći naslov će vam biti posebno zanimljiv, a to je baletna predstava ‘Derviš i smrt’ koja nam dolazi iz Hrvatskog kazališta Split. Publika će imati priliku vidjeti i izložbu ‘Bajka o Bosni i Hercegovini’ slikara Svetla Radulova, koja je posvećena bugarskom predsjedavanju Vijećem Evropske unije, a u okviru Sedmice bugarskog filma i ostvarenja poput: ‘The World is Big and Salvation Lurks Around the Corner’, ‘Losers’ i ‘Monkey’ – otkriva Spahić dio programa.

U toku 1.407 festivalskih dana “Sarajevske zime” izvedeno je  4.125 programa s više od 3.500.000 posjetilaca i 43.000 učesnika.

Leave a comment