Skip to content Skip to footer

Tuzla: Sifet Avdić već 30 godina ručno izrađuje violine

Sifet Avdić iz Tuzle jedan je od nekoliko ljudi koji ručno prave violine u Bosni i Hercegovini, a svoju prvu violinu napravio je 1987. godine. Sifet kaže da je ovo težak posao, ali da se ne može raditi ako ne postoji ljubav prema muzici i instrumentima.

– Muzikom sam se počeo baviti još 1968. godine kada sam upisao muzičku školu i tada sam zavolio violinu. Nisam se dugo zadržao u muzičkoj školi, ali sam nastavio svirati i danas imam svoju muzičku grupu s kojom sviram izvornu i narodnu muziku, te sevdah. U izradu prve violine upustio sam se bez većih očekivanja, ali s izuzetnim žarom i namjerom da sebi napravim instrument koji neizmjerno volim svirati – kaže Sifet.

Miris drveta

U ovome mu je puno pomogao i njegov otac koji je po profesiji bio stolar. Sifet kaže da je oduvijek volio miris drveta, te da je od malih nogu znao da će raditi nešto s drvetom.

– Kada sam imao 15 ili 16 godina, išao sam u šumu, sjekao drva i pravio skije. Na izradi skija počeo sam zarađivati. Godine 1985. upustio sam se u izradu šargije. Sve se radilo ručno i nisam imao gotovo ništa alata. Malo pomalo i 1987. godine napravio sam prvu violinu – prisjeća se on.

On kaže da je morao napraviti nekoliko violina da bi dobio onu pravu, koja će zvukom i ostalim karakteristikama odgovarati originalnoj.

– Tokom rata nisam pravio violine, ali sam se ponovo aktivirao kada je rat završio. Sada ne pravim samo violine, već gotovo sve gudačke instrumente, osim gitara koje samo popravljam. Također, popravljam i ostale gudačke instrumente – priča Sifet i dodaje da je do sada napravio oko 35 violina, dok je onih pravih, koje se nalaze svuda u svijetu, izradio 17.

On kaže da se njegove tri violine nalaze u Japanu, dvije u Bečkoj filharmoniji, Francuskoj dvije, Njemačkoj, Švicarskoj…

– Što se tiče BiH, moje violine su u Zenici, Sarajevu, Mostaru, Živinicama, Banjoj Luci… U ovaj posao uključio sam i svog sina koji je do sada napravio tri violine, a trenutno pravi jednu za Sloveniju – kaže Sifet.

Za izradu jedne violine potrebno je oko 400 sati, odnosno oko 25 dana. On naglašava da je za ovaj posao potrebna i izuzetna staloženost i smirenost.

– Ako sam zbog nečeg nervozan, ja ne dolazim u atelje. Ne želim uništiti drvo jer je javor od kojeg se pravi violina izuzetno skup. U Bosni i Hercegovini je javor među najkvalitetnijim u Evropi. Kubik ovog drveta košta od 2.000 do 6.000 eura i kada nabavim drvo, gledam da iskoristim svaki njegov centimetar – naglašava Avdić.

Najveće bogatstvo

Donja daska violine je težine 80 grama, a gornja 50, dok ukupna težina ovog instrumenta ne smije biti veća od 450 grama.

– Od javora se prave drška, okolica i vrat, a samo je gornja daska od smrče. Kada violina poprimi svoj budući izgled, slijedi lakiranje, što je vrlo važan dio posla. Lakira se šelakom, posebnim lakom za instrumente koji ne sadrži hemikalije i razrjeđuje se s 96 postotnim alkoholom koji prolazi kroz drvo i izbija vlagu – ističe Sifet.

On kaže da je sve u životu stekao zahvaljujući muzici i izradi instrumenata. Naglašava da mu je porodica najveće bogatstvo, te se nada da će ga njegov sin naslijediti i ostati u ovom poslu.

Leave a comment