Skip to content Skip to footer

Sarajevo Film Festival od 10. do 17. augusta: Sedam dana filmske magije

Sarajevo Film Festival, njegovo 24. izdanje, bit će održan od 10. do 17. augusta ove godine, a otvorit će ga film „Hladni rat“ oskarovca Pawela Pawlikowskog koji je za ovo ostvarenje nagrađen za najbolju režiju na 71. filmskom festivalu u Cannesu.

Film „Hladni rat“ koji je oduševio i kritiku i publiku u Cannesu, publici Sarajevo Film Festivala će, u okviru programa Open Air, predstaviti reditelj Pawel Pawlikowski, a film će biti simultano prikazan u Ljetnom kinu Raiffeisen i Narodnom pozorištu Sarajevo.

Bit će ovo druga posjeta Pawlikowskog Sarajevo Film Festivalu. Podsjećamo, on je 2014, u okviru 20. izdanja Festivala, predstavio film „Ida“, koji je potom nagrađen Oscarom.

Brojni posjetitelji

Film „Hladni rat“ govori o strastvenoj ljubavnoj priči između dvoje ljudi različitog porijekla i temperamenta koje je sudbina fatalno spojila. Smješten u vrijeme hladnog rata tokom 1950-ih u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu, „Hladni rat“ opisuje nemoguću ljubav u nemogućim vremenima.

U takmičarskom dijelu igranog filma posjetitelja Festivala očekuje deset ostvarenja, od čega će četiri biti svjetske premijere, a u pitanju su filmovi „Jedan i po princ“, u režiji Ane Lungu, „Kradljivci golubova“, u režiji Osmana Doğana, „Ljubav 1. pas“, u režiji Florina Șerbana, te „Sam samcat“, u režiji Bobe Jelčića.

Film „Mali“, kojeg je režirao Antonio Nuić, imat će međunarodnu premijeru, dok će regionalne premijere imati filmovi „Ága“, režija Milko Lazarov, „Horizont“, režija Tinatin Kajrishvili, „Jedan dan“, režija Zsófia Szilágyi, „Limunada“, režija Ioana Uricaru, te „Teret“, čiju režiju potpisuje Ognjen Glavonić.

Pod predsjedavanjem iranskog reditelja i scenariste Asghara Farhadija, jednog od najznačajnijih filmskih stvaralaca današnjice i dvostrukog dobitnika Oscara, žiri Takmičarskog programa – igrani film 24. Sarajevo Film Festivala, okupit će renomirane filmske stvaraoce i umjetnike iz pet zemalja – Irana, Velike Britanije, Hrvatske, SAD-a i Gruzije.

Oni će donijeti odluku o ovogodišnjim dobitnicima nagrada Srce Sarajeva, a pobjednici će biti proglašeni na svečanoj ceremoniji koja će biti održana 16. augusta.

Uz Asghara Farhadija o najboljim će odlučivati glumica iz Hrvatske Judita Franković- Brdar, Umjetnički direktor Međunarodnog festival i nagrada Macao Mike Goodrige, fotografkinja Brigitte Lacombe, scenaristica i rediteljica Ana Urushadze.

U sedam dana filmske magiju Sarajevo će biti regionalni centar sedme umjetnosti, a kao i svake godine očekuje se veliki broj posjetitelja iz cijelog svijeta koji će uživati u filmskim ostvarenjima, ali i popratnim sadržajima koji se organiziraju u glavnom gradu BiH. Tako će se tokom Sarajevo Film Festivala, u Domu mladih održavati After Film Music Festival.

Muzički festival

Svakog dana poslije projekcija filmova na Sarajevo Film Festivalu, sve Sarajlije i gosti glavnog grada BiH moći će uživati u odličnim muzičkim događajima. Ovaj svojevrsni muzički festival počinje 10, a završava se 16. augusta. Duga je lista učesnika, a najzvučnija imena su Helem Nejse, Psihomodo Pop, Mladen Tomić, Jinx, Urban&4, Marko Nastić…

Kako bi se izašlo u susret zahtjevima za što bogatijom turističkom ponudom, pobrinuli su se i predstavnici loaklnih vlasti. Tako će radno vrijeme ugostiteljskih objekata na području općine Centar u vrijeme održavanja Sarajevo Film Festivala biti produženo.

Odlukom o radnom vremenu u određenim djelatnostima na području općine Centar Sarajevo propisano je, između ostalog, da je radno vrijeme ugostiteljskih objekata (uključujući ljetne bašte ispred ugostiteljskih objekata, kao i slobodnostojeće otvorene bašte) do 24 sata. Ovom odlukom je, također, propisano da ugostiteljski objekti mogu, izuzetno, raditi i nakon 24 sata, kao što je to u vrijeme trajanja određenih manifestacija.

Posvećeno: Nuri Bilge Ceylan

Turski reditelj Nuri Bilge Ceylan, jedan od najcjenjenijih filmskih autora današnjice, bit će gost programa Posvećeno 24. Sarajevo Film Festivala. Filmski kritičari ga opisuju kao autora originalnog kinematografskog stila zasnovanog na iznimno emotivnim filmovima jedinstvene atmosfere koji propituju tradicionalne vrijednosti i porodične odnose, istražuju ljudsku dušu i obrađuju egzistencijalne teme poput pitanja života i smrti.

Leave a comment

0/100