Skip to content Skip to footer

Spomenik prirode Vrelo Bosne kod Sarajeva: Čarobni park koji krijepi dušu i tijelo

Spomenik prirode Vrelo Bosne, koji se prostire na površini od 603 hektara, nalazi se u podnožju planine Igman, u naselju Ilidža, oko 15 kilometara od centra Sarajeva. Prema starim zapisima novina iz Londona iz 19. vijeka, područje Vrela Bosne se opisuje kao najljepše mjesto na svijetu, sa zrakom koji krijepi, klimom koja očarava, pejzažom koji bi mogao uliti pjesničko raspoloženje i zelenilom koje odmara.

Do ovog spomenika može se doći automobilom iz putnog pravca Sarajevo – Mostar gdje se kod Stare pravoslavne crkve put odvaja lijevo za Vrelo Bosne. Posjetiocima koji dolaze iz ovog pravca osiguran je parking uz naplatu.

Najprijatniji način da se dođe do Vrela Bosne jeste kroz Veliku aleju, predivno šetalište dugo više od 3,5 kilometra, oivičeno s približno 3.000 stabala kestena i platana starih više od stotinu godina.

Ako se, ipak, odlučite za drugi način dolaska do Vrela Bosne, na raspolaganju su vam fijakeri koji ovom relacijom voze još od 1895. godine, a možete iznajmiti i bicikla pa se provozati kroz predivno prirodno okruženje. Koliko je ova prelijepa oaza popularna govori i podatak da ga svake godine posjeti više od 100.000 posjetilaca.

Vrelo Bopsne ima lijepo uređene šetnice koje omogućavaju pristup jezerima gdje borave labudovi, najprepoznatljiviji simboli Vrela Bosne. Ulaz u područje Vrela Bosne se plaća dvije KM po osobi.

Izvorište rijeke Bosne, prekrasna jezera kojima plove labudovi, otočići obrasli bujnim zelenilom, te činjenica kako je u vrelim ljetnim mjesecima temperatura nekoliko stepeni niža nego u gradu Sarajevu, neki su od razloga zbog kojih je Vrelo Bosne već više od stotinu godina omiljeno izletište Sarajlija. Pretpostavlja se da samo ime Bosna potječe od riječi “bosana”, prastare indoevropske riječi čije značenje je – voda.

Ovo područje stanište je različitih biljnih i životinjskih vrsta, od kojih su neke endemske. Mala Bosna, vodotok u koji se ulijeva šest izvora, stanište je autohtone vrste potočne pastrmke.

Izletište je ograđeno i uređeno – postavljene su klupe za sjedenje, natkrivena odmorišta, igralište za djecu, a u centralnom dijelu kompleksa nalazi se i restoran u kojem možete popiti kafu i pojesti jedan od brojnih specijaliteta bosanske kuhinje.

Nizvodno od Vrela Bosne nalazi se Most na Plandištu, u narodu poznatiji kao Rimski most, nacionalni spomenik BiH. Izgrađen je u osmansko doba, a svoj popularni naziv duguje činjenici da su u njega uzidani dijelovi staro-rimskih građevina.

Leave a comment

0/100