Skip to content Skip to footer

Remek djelo prirode: Pješčane piramide kod Foče

Pješčane piramide jedinstvena su i rijetka prirodna pojava u svijetu, a one u američkom Coloradu, Đavoljoj Varoši u Srbiji i Dolomitima u Italiji već su poznate atrakcije.

Bosna i Hercegovina također ima svoje pješčane piramide, ali one ne okupljaju veliki broj posjetitelja i turista. Tek po neki zaljubljenik u prirodu, planinar ili, s vremena na vrijeme, neki turist dođe u mjesto Pirin Do, nedaleko od Foče, i divi se ovoj prirodnoj pojavi i ljepoti.

Pješčane piramide izgledaju kao da ih je vajar radio. Nastale su erozijom tla, odnosno glina koja je pjeskovita spuštala se niz kamenje i tako gradila piramide. Vremenske neprilike, kiša, snijeg, ali i sunce oblikovali su ih.

Proces erozije traje i danas, tako da one ne nestaju, već rastu, te dostižu visinu i do 20 metara. Izbrazdani pješčani stubovi uzdižu se iz svojih širokih temelja i sužavaju prema vrhu i na taj način čine izvanrednu geomorfolosku rijetkost na ovim prostorima.

Pješčane piramide se prvi put spominju još u austrougarskom periodu, pogotovo zato što se tada trebao praviti put prema Kalinoviku. Austrougari su, vidjevši pješčane piramide, pomjerili dionicu tog puta na drugo mjesto.

Stare su više od dvije stotine godina. Još prije skoro 60 godina na ovom mjestu filmska industrija bivše Jugoslavije snimala je film o partizanskom komandantu Ramizu Lešiju.

Ovaj prirodni fenomen bi svuda u svijetu sigurno bio glavna turistička atrakcija, u BiH, one su tek još jedno mjesto od ljudi skoro zaboravljeno. U prošlosti su mnogi putopisci opisivali baš ove piramide u svojim djelima, diveći se ovom prirodnom fenomenu kojem slični postoje još samo u Srbiji i Coloradu.

Svi putopisci koji su prolazili ovuda kažu da su slične, ali i ljepše od piramida u Coloradu. Međutim, zbog loše putne komunikacije ovaj put više ne vodi prema Kalinoviku i mnogi turisti ne odlučuju se da posjete ovaj lokalitet.

Leave a comment

0/100