Skip to content Skip to footer

Najbolja skijališta u Bosni i Hercegovini

Ljepote planina u BiH ostavljaju bez daha. Posjetilac ne može reći da je jedna ljepša od druge ili da su ljepše ljeti ili zimi. Svaka je jedinstvena, autentična i predstavlja fantastični dragulj bh. prirode. Bosna i Hercegovina je pretežno planinska zemlja, a to je prepoznao i Međunarodni olimpijski komitet koji je odredio da 1984. godine domaćin 14. Zimskih olimpijskih igara bude upravo glavni grad BiH.

Svijetu su tada otkrivene prirodne ljepote Bjelašnice, Igmana, Jahorine i Trebevića. Alpskom skijanju sa Bjelašnice i Jahorine, bobu i sankanju na Trebeviću, hokeju na ledu i umjetničkom klizanju u Zetri i Skenderiji, nordijskom skijanju, biatlonu i skokovima na Igmanu, divio se cijeli svijet.

Tokom zimskog perioda bh. planine posjećuju domaći i strani turisti te uživaju u zimskim sportovima. Ako volite snijeg i zimske aktivnosti poput skijanja, sankanja, snowboardinga ili alpinizma, svakako posjetite neke od bh. ljepotica. Donosimo vam pregled najpopularnijih i najboljih skijališta u BiH.

Jahorina je smještena u istoimenom planinskom lancu u Dinaridima južno od Sarajeva. Olimpijski centar Jahorina raspolaže s 25 kilometara skijaških staza. Godine 1984. se na Jahorini je održano takmičenje u ženskom spustu. U ovom olimpijskom centru postoje i cross-country staze, kao i drugi sportski objekti. Također, možete pronaći veliki broj hotela, apartmana, barova i klubova.

Kupres ima na raspolaganju 13 kilometara dugu stazu za skijanje i snowboarding. Postoji veliki izbor hotela i drugih smještajnih mogućnosti. Noćni život u Kupresu je veoma bogat, tako da ljudi svih godina mogu pronaći ono što im odgovara.

Bjelašnica na raspolaganju ima više od 15 kilometara duge staze za skijanje i snowboarding. U samom mjestu postoji bogat izbor restorana, klubova, wellness & spa centara, kao i drugih aktivnosti povezanih sa zimskim radostima.

Risovac se nalazi u parku prirode Blidinje. Osim bogate gastro ponude i smještajnih mogućnosti, na ovom mjestu možete posjetiti srednjovjekovne nekropole, pješačiti oko platoa ili posjetiti Blidinje jezero.

Raduša postaje sve popularnija ski-destinacija za odmor i skijanje. Nalazi se u Blizini Bugojna i Gornjeg Vakufa. Odmaralište se može pohvaliti motelom i restoranom na visini od 1.720 metara nadmorske visine, odakle se pruža spektakularan pogled.

Vlašić je planina koja se nalazi u samoj sredini Bosne i Hercegovine. Zbog odličnih smještajnih kapaciteta, mogućnosti skijanja, snowboardinga i drugih zimskih sportova, Vlašić predstavlja najpopularniju destinaciju u zimskim danima u BiH. Osim po skijanju, Vlašić je poznat i po proizvodnji sira, psima tornjacima i Pramenka ovcama.

Ostrelj je samo 12 kilometara udaljen od Bosanskog Petrovca. Rimski car Klaudije je izgradio cestu kroz Ostrelj 48. godine prije nove ere i još možete posjetiti ostatke te ceste. Skijalište Ostrelj i njen zimski centar u ponudi imaju različite skijaške staze, među kojima je nekoliko staza za skijaško trčanje, vožnje kočijom i za planinarenje.

Kozara je nacionalni park koji je proglašen zaštićenim 1967. godine. Planinarsko društvo “Ljubijski Rudar” nudi iznajmljivanje skijaške opreme, časove skijanja, smještaj i ugostiteljske usluge.

Na planini Javor se nalazi mali ski centar Igrišta. Ski centar se nalazi na samom magistralnom putu od Zvornika prema Sarajevu, između Vlasenice i Han Pjeska. Izgrađen je za vrijeme Olimpijade u Sarajevu kao pomoćni centar.

Ski centar Rostovo se nalazi 12 kilometara od Bugojna. Etno selo Babići je popularna destinacija na ovom skijalištu, u svojoj ponudi imaju sve aktivnosti vezane za skijanje, noćno skijanje, ski barove. Osim toga, također nude zanimljiv izbor smještaja – možete birati između hotela i autentičnih planinskih kuća za odmor u etno selu.

Rekreacijski centar Brusnica se nalazi na istočnom dijelu planine Vranica, u općini Fojnica. Centar raspolaže s pet kilometara staza različitih kategorija, od rekreativnih do takmičarskih, a osim toga se mogu pohvaliti s bogatim izborom smještaja, ski barova i mogućnosti planinarenja.

Leave a comment

0/100