Skip to content Skip to footer

Munira Rira Mahmutović, diplomirani kozmetolog i dizajnerica: Volim ljude, volim život i ne znam malo da volim

Munira Rira Mahmutović, diplomirani je kozmetolog, vlasnica salona ljepote Modis, modna dizajnerica, kreatorica domaćeg brenda prirodne kozmetike Riri Sensual Beauty i žena koja je napravila prvi Beauty Showroom u Bosni i Hercegovini.

Za vrijeme rata u BiH, Riri je živjela jedan kraći period u Beogradu, pa potom sa roditeljima i bratom preselila u Beč. U Sarajevo je doselila 1996. godine gdje je završila srednju medicinsku školu, smjer fizioterapeut. Po završetku srednjeg obrazovanja počela je raditi na Kliničkom centru u Sarajevu kao prevodilac i kao respiratorni terapeut. Tada ju je Klinički centar poslao u Njemačku na edukaciju vezanu za posao koji je obavljala i po povratku iz Njemačke shvatila je da se želi dalje baviti time, te upisala Višu medicinsku školu. U tom periodu Rira se školovala, radila i otvorila privatnu ordinaciju u kojoj je radila isključivo sa postoperativnim pacijentima. Od devetnaeste godine Munira je uvijek radila po nekoliko poslova. No, to je za nju bio samo početak.

Teški počeci

-Još kao dijete znala sam da ću spojiti medicinu i uljepšavanje žena – govori nam Riri.

Prije tačno 14 godina Munira je odlučila otvoriti frizersko-kozmetički salon Modis, zajedno sa svojim bratom koji je vrlo uspješan frizer. Krenuli su sa malim prostorom na Koševskom brdu.

-Mnogo je veći bio taj frizerski dio salona, nego taj dio u kojem sam ja radila. Najskuplja masaža u gradu, a koju sam ja radila, koštala je 50 konvertibilnih maraka i trajala je 45 minuta – prisjeća se Riri.

Nakon samo nekoliko mjeseci tražili su novi prostor jer, kako nam kaže Riri, u postojećem se nije mogla ni ispraviti. Novi prostor bio je nekadašnji frizerski salon Valentino na Ciglanama. Smatrala je da je marketinški dobar potez ukoliko dođe u već brendiran prostor. Upravo u tim prostorijama Riri je napravila prvu promociju neke masaže u BiH. Uz nekih 200 zvanica na platou na Ciglanama, baklje i dobru atmosferu, Riri je promovisala masažu.  Nakon što je njen brat odselio u Njemačku, Riri je ostala sama i preselila u manji prostor. Danas u Njemačkoj, u Oberhausenu, postoji Modis kojeg vodi njen brat Ahmet Mahmutović, na kojeg je Riri veoma ponosna.

Munira je dugo godina bila u žiriju Metropolitan Top Model Look BiH i Miss Earth BiH, a od prošle godine je u žiriju Metropolitan Top Model Look Hrvatske.

– U jednom periodu života odlučila sam da se trebam doškolovati i upisala kozmetologiju u Beogradu i odmah nakon diplome napravila promociju prvog aroma-kozmetičkog brenda u Bosni i Hercegovini, Riri Sensual Beauty. To su proizvodi nerafinisanih biljnih ulja. Ne sadrže paraben, vazelin, konzervanse. To je kraljevska biljna kozemtika i svaku moju kremu možete rastvoriti u čaši vode i popiti – ponosno govori Munira.

Nakon 13 godina rada, 2017. godine, u Domu mladih u Skenderiji, Riri je napravila promociju svojih proizvoda. 600 gostiju i gotovo svi mediji prisustvovali su promociji.

-Bio je to jedan od najljepših trenutaka u mom životu. Napravila sam to nakon nepune godine od zdravstvene traume koju sam preživjela. Od tada živim za trenutke i radujem se svakom novom danu – naglašava Munira.

Ona za sebe kaže da je pravi bh. brend. U slobodno vrijeme, Riri skicira odjevne predmete, pa je tako nastao i prvi Beauty Showroom u BiH, pod nazivom Riri Sensual Beauty, gdje se pored kozmetike koja izađe iz njenog laboratorija, izlože i odjevni predmeti koje je dizajnirala. Inspiraciju za svoje odjevne predmete nalazi u ženskom tijelu, jer kako kaže sama za sebe, vrlo je ženstvena i tipična je Bosanka.

Edukativni centar

Krajem godine, Munira planira organizovati događaj na vrlo zapaženu i potrebnu temu „Kako biti lijepa sama sebi“. Gosti događaja bit će seksolog i psiholog jer Riri smatra da se o svemu treba otvoreno pričati.

– Modis je jedan edukativni centar za ženu i ja želim intenzivirati i tu njegovu stranu. To je kao jedna modna kuća u koju kada uđete možete naći sve što je jednoj ženi potrebno – naglašava Riri.

U privatnom životu Riri je supruga, majka, domaćica, kćerka, sestra, drugarica i vrlo uspješno balansira sve obaveze. Kaže da joj je porodica na prvom mjestu, ali posao je odmah poslije toga. To objašnjava time što je prava Bosanka i u prirodi joj je da bude sve u jednoj ženi. Uvijek nasmijana i pozitivna završila je razgovor za Visit BiH riječima – volim ljude, volim život i ne znam malo da volim – a ženama u BiH poručila je da vole i budu nasmijane, jer istinska ljepota je unutarnje stanje svake žene.

Leave a comment

0/100