Dario Babić, jedini majstor za gelato u BiH: Ne morate ići u Italiju, pravi gelato možete naći i u Sarajevu

Dario Babić PHOTO: KEMAL SOFTIĆ

Želite li probati pravi gelato, ne morate krenuti put Firence. Ovu cijenjenu italijansku deliciju možete kušati i u Sarajevu, zahvaljujući Dariju Babiću, koji je pravi primjer kako čovjek, koji se nije školovao za poziv slastičara, može postati vrsni majstor za slatke zalogaje.

Tridesetšestogodišnji Sarajlija u svom rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju, a potom ga je život odveo u Kanadu, gdje je upisao fakultet za IT. Fakultet nije uspio završiti jer se, kako nam reče, zbog privatnih obaveza morao vratiti u BiH. Radio je svašta, od dostavljača, preko pizza majstora, do trgovačkog putnika.

Originalni recepti

No, to ga nije pokolebalo da uspije u onome o čemu je oduvijek sanjao, a to je da otvoru vlastitu malu poslastičarnicu u kojoj će nuditi kolače, pripremljene na zdrav način, i naravno – gelato onakav kakav se samo može probati u Firenci i njegovoj okolini, odakle ustvari i potječe ova poslastica.

Želja mu se i ostvarila, pa je u blizini Narodnog pozorišta, prije nekoliko mjeseci, otvorio ugostiteljski objekat i nazvao ga „Marshall’s Gelato“.

Radni dan Dariju svako jutro počinje u 6.00 sati i traje do kasno u noć, jer osim pripreme kolača, gelata i vođenja poslastičarnice, on već dvije godine radi u firmi koja se bavi prodajom ugostiteljske opreme i opremanjem hotela i restorana.

-U firmi radim od 8.00 ujutro do 16.00 sati, a onda se posvećujem onome što najviše volim. Ulazim u kuhinju i pripremam kolače i gelato. Nakon napornog radnog dana taj posao me opušta i priprema za novi dan – govori Dario.

U nekoliko mjeseci od otvaranja, „Marshall’s Gelato“ privukao je mnoge Sarajlije, a česti gosti su, kako nam je otkrilo osoblje poslastičarnice, i turisti iz svih dijelova svijeta koji posjećuju naš grad.

Tajna, što se gosti u „Marshall’s Gelato“ iznova vraćaju, leži u originalnim receptima slastica, koje se pripremaju na potpuno zdrav način, od najkvalitetnijih namirnica poput belgijske čokolade, lješnika koji stižu iz Piemonta, pistacija sa Sicilije i Irana, začina iz Francuske…

-Ljubav prema gelatu rodila se prije 16 godina sasvim slučajno dok sam putovao kroz Italiju. Probao sam ga i od tog trenutka samo sam želio jedno – naučiti kako ga pripremati. Kasnije sam često odlazio u Italiju, obilazio gelaterije, kojih je u toj zemlji zaista puno, razgovarao s mnogim tamošnjim priznatim majstorima koji ga prave, ali mi cilj nije bio da kopiram. Naučio sam od kojih se sve namirnica priprema gelato, naučio sam puno i o mašinama koje ga prave, ali u Italiji vam nijedan istinski majstor ove delicije neće otkriti recept. To morate sami naučiti. Ja sam upravo to i uradio, obilazio, snimao, čitao knjige… – priča Babić.

Na prvi pogled izgleda kao sladoled, no gelato, kaže Dario, nema nikakve veze sa ovim ledenim desertom, a nađete li se u Italiji pa njihovu deliciju nazovete sladoledom, postoji mogućnost da vam svaki ponosni Italijan održi malo predavanje o njihovom nacionalnom gastronomskom blagu.

-Sladoled i gelato potpuno su dvije različite slastice. U najkraćem, sladoled je potpuno hemijski proizvod, pun aroma i boja, dok se gelato priprema od prirodnih sirovina – objašnjava on.

Dario u svom objektu priprema 90 vrsta gelata. Naravno, to ne znači da ćete svaki dan moći probati svih 90, ali zato njih 18 sigurno hoćete.

Kvalitet i cijena

-Za gelato godišnje doba nije prepreka, jer ga i zimi možete jesti pošto nije potpuno zamrznuta delicija. Imamo nekoliko vrsta za koje bismo mogli kazati da su traženiji od ostalih. Prije svega, to je „violet“, a pripremam ga od čokolade, borovnice i kardamoma. Posebno tražen je i onaj s jagodama i bosiljkom, potom spoj čokolade i mentola, šumsko voće, gelato sa slanim pistacijem. Posebno sam ponosan na gelato sa šumskom jagodom, kojeg čak, zbog visoke cijene tih plodova, ni Italijani ne pripremaju, ali i na gelato s limunom i ruzmarinom… – kaže Dario.

No, sve što je dobro i košta. Kvalitet ima svoju cijenu, pa kugla gelata u poslastičarnici „Marshall’s Gelato“ košta od 1,90 do 2,40 KM.

-Na početku sam bio pomalo skeptičan, kako će se Sarajlije priviknuti na to. Moja prva ideja bila je da ću ići na količinu – puno ću napraviti i prodati, pa ću nešto i zaraditi. Ali i naši ljudi sve su više informiraniji, sve više cijene kvalitetan i zdrav proizvod, pa im onda za tako nešto nije žao izdvojiti više novaca – objašnjava Dario.

Na kuglu dobrog „sarajevskog gelata“ često svrate i poznate ličnosti iz naše zemlje i regiona.

-Kako smo blizu Narodnog pozorišta, glumci nam često dođu. Emir Hadžihafizbegović naš je omiljeni gost, a od Elle Dvornik, koja je bila u Sarajevu u augustu za vrijeme SFF-a, dobili smo kompliment da izvan Italije nije probala bolji gelato – pohvalio nam se na kraju razgovora Babić.