Skip to content Skip to footer

Lukavac: Međunarodni sajam turizma od 3. do 5. maja

Međunarodni sajam turizma i ekologije LIST 2018 bit će održan 3. do 5. maja u Lukavcu 16. put, uz pokroviteljstvo Vlade Federacije BiH. Osim osnovnog cilja sajma, promocije turističkog potencijala Tuzlanskog kantona, Bosne i Hercegovine kao i zemalja izlagača iz regije i šire, te predstavljanje stanja u oblasti ekologije, sajam će imati i drugih sadržaja.

Planirana je realizacija tri panel diskusije o temu “Informatizacija u ponudi smještajnih kapaciteta i sadržaja usluge” te stručno predavanje “Mogućnosti i prednosti kontinentalnog zdravstenog turizma”. Stručni aspekt pripremit će i voditi ekspert iz oblasti turizma Almir Peštek sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

S aspekta ekologije, sajam će biti prilika za prezentaciju opreme i nove tehnologije za zaštitu okoliša. U toj oblasti predviđena su dva stručna predavanja iz oblasti energetske efikasnosti i zbrinjavanja elektroničkog otpada.

Sajam će ponovo biti prilika za educiranje učenika srednjih ugostiteljsko-turističkih škola kroz aktivnosti takmičarskog karaktera za šta će biti osigurane vrijedne nagrade. Nezaobilazna komponenta turizma svakako je zdrava i autohtona hrana i piće, a sajam će ponovo ponuditi veliki “festival domaćih jela i zdrave hrane”.

Prezentacija vina, kako domaćih tako i iz regije, okupit će znatan broj poznatih vinarija, ali i ponuditi novosti iz te oblasti. Za novinare i predstavnike turističkih agencija iz BiH i regije predviđena je tura besplatnog obilaska turističkih i kulturno-historijskih znamenitosti Tuzlanskog kantona, saopćili su organizatori.

Leave a comment