Skip to content Skip to footer

Sarajevo dobilo najljepši poklon: Svečano otvorena Trebevićka žičara

Na Dan Sarajeva, glavni grad Bosne i Hercegovine i zvanično je dobio dugoočekivanu Trebevićku žičaru, koja je od završetka rata čekala na obnovu.

Veliki broj zvanica iz regije i svijeta i bh. građana okupio se danas na polaznoj stanici na Bistriku, koji su s nestrpljenjem iščekivali i posmatrali kako se nekadašnji simbol Sarajeva ponovo vraća građanima i Trebeviću.

Nakon 26 godina ponovo su krenule gondole žičare prema Trebeviću, a pored gradonačelnika Abdulaha Skake i njegovog sina, čast da se njom prvi provoza imao je Edmond Offermann koji je za uspinjaču donirao oko 7,5 miliona KM. Društvo mu je pravila i supruga Maja Serdarević, rođena Bosanka. Njima je društvo pravila i bivša gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac.

– Dobro došli u Sarajevo, danas je Sarajevo centar regije. Nisam spremao govor, pričat ću ono što mi je na srcu, bit ću emotivan i previše ličan, ali takve današnje okolnosti mi to dozvoljavaju. Moram izraziti duboko poštovanje prema gradonačelnicima i delegacijama koji su danas s nama. Ovaj projekat se ne bi mogao realizovati da nije bilo divnih ljudi Maje Serdarević i Edmonda Offermana, i ovo je spomenik njihovoj ljubavi – kazao je na početku svog obraćanja Skaka, zahvalivši se svima koji su na bilo koji način učestvovali u obnovi žičare.

– Ne mogu ništa reći brilijantno, osim da sam ovdje proveo život, da sam rođen nekoliko metara odavde, da je moj san bio da se vozam žičarom, i danas ostvarujem taj san. Danas smo svi dobri domaćini, danas ćemo uživati u ovom danu, obnavljamo posljednji srušeni simbol Sarajeva, ovo je veliki dan za naš grad, skidamo jednu nevidljivu granicu, zajednički radimo na pomirenju naroda, da pokažemo da smo sposobni graditi, praviti i da smo vrijedan narod. Uživajte u Sarajevu – rekao je Skaka.

Donator Offermann rekao je da je priča o obnovi žičare počela prije 10 godina.

– To je bila 2008. godina kada sam napravio važan poziv, nazvao sam osobu koja je bila isto zainteresovana da rekonstruiše žičaru, a to je bio profesor Anto Domazet sa Ekonomskog fakulteta. Evo nas deset godina nakon toga i to je upravo rezultat tog telefonskog poziva. Da, mi možemo – kazao je Offerman.

Leave a comment

0/100