Aščikadunine sarmice
Potrebni sastojci: 2 jaja, 20 g brašna, 0,03 l maslinovog ulja, 50 g pilećeg mesa, 60 g mladog sira, 30 g pavlake, 30 g parmezana, 0,05 l kisele vode, začini po potrebi.
Postupak pripreme:
Od brašna, kisele vode, soli i jaja napravite palačinke. Palačinke punite smjesom od kuhane piletine kojoj ste skinuli kožu, mladog sira, pavlake, jaja i soli. Palačinke rolajte da igledaju kao sarme, pa ih prebacite u već podmazanu vatrostalnu zdjelu, prelijte umakom kojeg ste napravili od žumanca, vrhnja za kuhanje, pavlake i sira. Pecite u rerni 10 minuta, pa poslužite.
Vezirske mahmudije
Potrebni sastojci: 200 g telećeg buta, 50 g riže, 60 g šampinjona, 60 g paradajza, 0,02 l ulja, 20 g maslaca, začini po potrebi.
Postupak pripreme:
Od telećeg buta isijecite četiri odreska po 50 g, omekšati čekićem za šnicle i formirati medaljone. Uvaljajte ih s jedne strane u brašno i stavite u tavu na plitku masnoću. Pržite s jedne i druge strane. Kad budu pri kraju pečeni, dodajte malo brašna, nastavite pržiti, pa podlijte vodom.
U drugoj tavi na maslinovom ulju pržite sitno sjeckane šampinjone, dodajte kuhanu rižu, maslac i permezan. Od rižota formirajte lopticu, pa na nju stavite mahmudiju, šampinjone i paradajz. Jelo prelijte sosom od mahmudija i dekorišite.
Punjena gratinirana teleća šnicla
Potrebni sastojci: 200 g telećeg buta, 50 g kajmaka, 60 g šampinjona, 150 g krompira, 0,02 l ulja, 20 g maslaca, 30 g parmezana, 1 jaje, 20 g pavlake, začini po potrebi.
Postupak pripreme:
Od telećeg buta isijecite šniclu, omekšajte je čekićem, posolite, pa napunite smjesom kajmaka i sitno sjeckanih šampinjona. S jedne strane šniclu uvaljajte u brašno i pržite u tavi dok ne porumeni.
Na kraju podlijte fondom ili vodom, dodajte senfa i dotjerajte okus začinima. Kuhani krompir kratko pržite u tavi sa malo maslaca i kajmaka. Šniclu i krompir stavite u vatrostalnu zdjelu prethodno premazanu maslacem, prelijte umakom kojeg ste pripremili od pavlake, žumanca i permezana, pa sve zajedno zapecite u rerni 10 minuta.
Teleći rižoto
Potrebni sastojci: 100 g telećeg buta bez kosti, 30 g luka, 10 g bijelog luka, 0,03 l teleće supe, 70 g riže, 50 g parmezana, 20 g maslaca, 0,01 l ulja, 20 g zelene salate, začini po potrebi.
Postupak pripreme:
Sitno sjeckani crni luk prepržite na maslinovom ulju, dodajte teleće meso sjeceno na sitne kockice, malo bijelog luka i zajedno pržite. Nakon desetak minuta dodajte supu, posolite, dodajte maslac, biber, pa sve povežite s malo paradajz-pirea.
Dodajte rižu i dinstajte 10-15 minuta kako bi se skuhala al dente. Pri kraju kuhanja dodajte permezan i servirajte toplo u duboki tanjir. Jelo dekorišite listićima permezana.