Skip to content Skip to footer

Općina Ilidža i dalje lider po broju dolazaka i ostvarenih noćenja turista

Prema podacima Zavoda za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo (KS) za period januar-novembar 2017. godine, Općina Ilidža je ostala lider u Kantonu Sarajevo po broju dolazaka i ostvarenih noćenja turista, broju smještajnih jedinica i ležaja.

Kanton Sarajevo je za prvih 11 mjeseci 2017. godine posjetilo 454.029 turista, koji su ostvarili 915.095 noćenja, a broj registriranih dolazaka na Ilidžu u istom periodu je 162.889 turista, koji su ostvarili 303.640 noćenja, te je već premašen bilans ostvaren u 2016. godini.

Na području općine Ilidža registrovano je 27 smještajnih objekata – 23 hotela, po jedno hotelsko naselje-auto kamp, motel, hostel i ženski studentski dom sa 1.810 smještajnih jedinica i 4.054 ležaja.

Ilidžanski hoteli su opremljeni i drugim sadržajima – kongresnim dvoranama, SPA centrima, restoranskim mjestima, ljetnim baštama, svečanim salonima, otvorenim i zatvorenim bazenima, sportskim salama i drugim pratećim sadržajima, čime je obogaćena turistička suprastruktura.

Uz sve navedeno, na području općine Ilidža registrovana su i 203 ugostiteljska objekta koji, također, upotpunjavaju turističku ponudu.

Općina Ilidža kontinurano provodi aktivnosti na kvalitetu ukupne turističke ponude, uključujući infrastrukturalna ulaganja, izradu strateške i planske dokumentacije, poboljšanje komunalnih uslova, postavljanje turističke signalizacije i informativnih panoa na najfrekventnijim mjestima i sufinansiranje projekata koji podržavaju razvoj turizma i zaštite okoliša, te podršku kulturnim i sportskim manifestacijama.

Istovremeno, kvalitetu turističke ponude doprinosi i privatni sektor putem ulaganja u povećanje smještajnih kapaciteta, te dogradnju i rekonstrukciju postojećih ugostiteljsko-turističkih sadržaja.

Ovaj rezultat je produkt konstantne sinergije lokalne zajednice i privatnog sektora, koja u konačnici vodi povećanju turističkih kapaciteta, obogaćenju turističke suprastrukture i proširenju spektara ponude turističkog proizvoda općine Ilidža.

Turističkoj ponudi doprinose i lokaliteti Spomenika prirode “Vrelo Bosne” i Spomeničkog kompleksa “Tunel D-B“ koji su u žiži interesovanja stranih i domaćih turista, saopćeno je iz Odsjeka za informiranje općine Ilidža.

Leave a comment

0/100