Skip to content Skip to footer

Konjički centar „Lazy horse“: Mjesto za uživanje i druženje s plemenitim životinjama

U naselju Aleksići, 25 kilometara južno od Sarajeva, podno planine Ormanj i predivnim pogledom na vrhove olimpijske ljepotice Bjelašnice smješten je Konjički centar „Lazy horse“. Topla, prijateljska atmosfera osjeti se pri samom ulasku u ovu prirodnu oazu gdje konji, psi i mačke žive u potpunom skladu i ljubavi.

Ljubazno osoblje ovog centra dočekat će vas otvorenog srca i potruditi se da se osjećate kao kod kuće jer, kako kažu, to im je bila glavna vodilja kada su 2016. godine počeli s radom.

Brojne aktivnosti

Konjički centar „Lazy horse“ prostire se na sedam hektara, te posjeduje dvije štale i dva jahališta, velike ispuste za konje.  Idealno je mjesto za porodicu gdje možete doći i uživati u brojnim aktivnostima, od kojih je na prvom mjestu  jahanje konja – priča nam Adi Hanić, trener jahanja koji je za ovaj posao educiran u Njemačkoj.

Osim jahanja ovdje možete uživati u šetnji označenim šumskim stazama i utonuti u potpuni mir i tišinu, a za ljubitelje adrenalina na raspolaganju je i off road buggy avantura.

– Trenutno posjedujemo 12 konja od kojih su po dva lipicanera, haflingera i arabera, tri arapska konja, dva križanca i jedan poni. Sve zainteresirane učimo sportsko i rekreativno jahanje, organiziramo kampove za djecu, kao i druge razne događaje… – kaže Hanić.

Na spratu štale su smještajni kapaciteti koji se se koriste za djecu tokom jahaćih dječijih kampova, koji se organizuju tokom školskih raspusta, te tokom organizovanih škola u prirodi u saradnji sa školskim i predškolskim ustanovama.

– Tokom tih kampova djeca provode vrijeme s konjima, brinu o njima, jašu, imaju teorijske časove… Znači, kampovi osiguravaju djeci da na neki način provedu 24 sata s konjima – kaže Hanić i dodaje da su djeca ustvari i najveći zaljubljenici u ove plemenite životinje.

Također, Konjički centar Lazy Horse je prva ustanova ovog tipa na našim prostorima, koja praktikuje metodu „Učenja uz pomoć konja“ (Equine assisted Learning). Facilitator ove metode Rasim Jusufović dr. sci. Med. certificiran je u Kanadi i kako samo ime kaže koristi konje kao nevjerovatne učitelje u savladavanju životnih vještina. Prednost ove metode je da polaznici ne trebaju imati iskustvo u radu sa konjima.

Ističe da u ovom konjičkom centru nude i pansione za konje kojim garantiraju vrhunsku brigu i njegu.

Terapijsko dejstvo

Konjički centar Lazy horse“ otvoren je tokom cijele godine i nema prekida u zimskom periodu. Najveće posjete su vikendom kada ljudi koriste svoje slobodne dane i uživaju u jahanju koje ima dokazano terapijsko dejstvo.

Trenutno ovaj konjički centar ima tri osobe koje brinu o konjima i rade instruktorske poslove. A koliko je potrebno da se savladaju osnovne vještine jahanja, Hanić kaže da zavisi od osobe do osobe.

– Kao i u svakom poslu, sve je do talenta. Ipak, najbitniji je kontinuirani rad koji će rezultate donijeti za oko šest mjeseci. To je sasvim dovoljno da osoba postane samostalan, dobar jahač – naglašava Hanić.

U okviru planova za naredni period, Hanić kaže da planiraju izgradnju natkrivene hale za jahanje koja bi će im puno pomoći i olakšati posao, jer će štititi od svih vremenskih neprilika.

U okviru Konjičkog centra „Lazy horse“ radi i Konjički klub Sarajevo koji se bavi razvojem sportista i učešćem na takmičenjima u Bosni i Hercegovini

Leave a comment

0/100