Skip to content Skip to footer

Ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio: BiH ima ogromne potencijale, samo ih treba početi koristiti

Ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio na ovoj je poziciji gotovo pet godina. Kaže da je u ovom periodu proputovao cijelu Bosnu i Hercegovinu i da je zaljubljen u nju. U intervjuu za magazin Visit BiH Del Vechio govori o turističkim potencijalima BiH, privrednoj saradnji između dviju zemalja…

Ambasador ste u BiH već skoro pet godina. Šta Vam se najviše dopada u BiH?

– Ono što mene impresionira već pet godina su potencijali Bosne i Hercegovine. Tu, prije svega, mislim na ljude, prirodne i turističke resurse, geografski položaj. S nestrpljenjem čekam da se svi ti resursi stave u funkciju i da Bosna i Hercegovina napokon procvjeta. Ima šanse, treba poslagati stvari i cijela filozofija je naći dovoljno mudre ljude koji će prepoznati te potencijale i staviti ih u funkciju.

BiH i Hrvatska su susjedne zemlje i zaista je mnogo toga što ih povezuje. Između ostalog i turizam, kao jedna od najznačajnijih grana privrede. Šta mislite o turističkim potencijalima BiH? Kakva je šansa za razvoj turizma u BiH i koliko BiH može naučiti od Hrvatske po tom pitanju?

– Trebamo učiti jedni od drugih. Moja je teza da moramo ponuditi turističke potencijale u paketu. Ovdje mislim na sve zemlje regiona. Moramo nuditi turistima zajedno naše resurse. Hrvatska nudi more, BiH planine, rijeke i mi tu nismo konkurencija, već nadopunjujemo jedni druge. Onog momenta kada turiste budemo dovodili zajedno i budemo im nudili ono što imamo, onda je uspjeh zagarantiran. Nema tu puno filozofije, već trebamo imati ideje i ponuditi zajedno turistima ono što imamo. Turisti će doći na more, sunčati se par dana nakon čega će posjetiti BiH i sve njene ljepote i znamenitosti. Hrvatska je izgradila ceste, neka BiH napravi Koridor Vc i idemo zarađivati novac.

S obzirom na prirodu Vašeg posla, putujete puno po BiH. Možete li izdvojiti neke prirodne ljepote koje su Vas najviše impresionirale?

– Kada putujem po BiH, a cijelu sam je proputovao, oduševljavaju me blage doline koje su idealne za poljoprivredu. One su okružene moćnim planinama. Reljef BiH je nešto što oduševljava i svaki put kada prođem kroz takva mjesta, impresioniran sam. Idete kroz neku dolinu prepunu rijeka i jezera, nakon čega se penjete na planinu koje tokom cijelog ljeta imaju snijeg… To su neponovljivi pejzaži.

Dok Bosanci i Hercegovci ljetuju u Hrvatskoj, građani Vaše zemlje u BiH dolaze na zimovanje, odnosno skijanje. Skijate li Vi i bavite li se sportom?

– Ne skijam, ali igram tenis. Međutim, znam da je BiH izraziti potencijal za zimski turizam kao i zimske sportove. Hrvatski građani koriste i koristit će te potencijale. Ipak, problem je putna komunikacija u BiH. Garantiram, kada se izgrade te komunikacije, a Koridor Vc je ključan za BiH, sva skijališta će biti popunjena turistima iz Hrvatske.

Hrvatska tradicionalna kuhinja je vrlo raznovrsna, ali i prilično slična bosanskoj. Imate li hranu koju posebno preferirate u BiH?

– To su naše prednosti, jer skoro jedan vijek smo živjeli u istoj zemlji. Ipak, ima dijelova BiH gdje je hrana gotovo ista kao u Hrvatskoj. To je prije svega sjeverni dio države, pa onda Hercegovina koja se naslanja na dalmatinsku, odnosno italijansku kuhinju. Upravo ta raznovrsnot je ono što je vrijedno i što se može nuditi turistima koji dođu u BiH i koji će zaista uživati.

Hrvatska je tradicionalno najznačajniji trgovinski partner BiH. Ipak, statistički podaci kada je u pitanju trgovinska razmjena su na strani Hrvatske. Možemo li očekivati da se vanjskotrgovinski deficit BiH u razmjeni s Hrvatskom smanji i šta je potrebno uraditi kako bi se to desilo?

– To se već događa u posljednje dvije godine. Naša trgovinska razmjena je već prešla dvije milijarde eura i izvoz iz BiH u Evropsku uniju, dominantno Hrvatsku, raste po stopi od 20 posto. Šta se tu događa? Svi ćemo se sjetiti kada je BiH bila ljuta na Hrvatsku, jer je zabranila uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH. Kada smo podigli nivo fitosanitarne zaštite i kada ih je BiH počela ispunjavati, automatski su stigle dozvole za izvoz. To su procesi koje BiH mora nastaviti. U tome BiH mora koristiti hrvatska iskustva i ne ljutiti se kada vam Hrvatska pošalje upozorenje. I mi smo prošli isti put. Bude to teži period usklađivanja, ali nakon toga sve što zadovoljava standarde Evropske unije bez problema će ići iz BiH u Hrvatsku, odnosno u EU. To je već počelo i meni je izuzetno drago. Garantiram vam da će vrlo brzo trgovinska razmjena dviju zemalja doći u balans. Ne želim biti nepošten prema drugim susjedima BiH, ali kada BiH izvozi u Srbiju ili Crnu Goru, onda to radi na stari način. Međutim, kada izvozite u Hrvatsku, to vas tjera da budete konkurentni, a proizvodi kvalitetniji.

Koji su proizvodi iz BiH najinteresantniji za Hrvatsku i gdje vidite priliku BiH za povećanje izvoza u Hrvatsku?

– Ono u čemu ste već sada konkurentni je električna energija, aluminij, drvna industrija, metalska industrija koja je u BiH otišla daleko ispred Hrvatske. Bio sam u brojnim kompanijama koje se ne mogu postidjeti ni najnaprednijih evropskih kompanija. Cijeli je spektar bh. proizvoda koji bez problema imaju mjesto na hrvatskom tržištu.

Hrvatska je i najznačajniji strani investitor u BiH u posljednjih 20 godina. Može li BiH očekivati nove investitore iz Hrvatske i kolika je njihova zainteresiranost za BiH?

– Vjerujem da će vrlo brzo BiH postati veliko gradilište. Od ulaganja u cestovnu i elektroenegetsku infrastrukturu, poljoprivredu… Nadam se da će BiH vrlo brzo dobiti status kandidata za ulazak u Evropsku uniju čime se otvara cijeli niz IPA programa, korištenje novca iz fondova EU-a i sve će to omogućiti da svi koji smo izvan BiH participiramo u tim investicijama. Tu je Hrvatska spremna. Vrlo smo zainteresirani za vjetroparkove u BiH, ali i sve ovo što sam već nabrojao. Hrvatska ne ulaže u finansijski, već u realni sektor. U BiH je više od 200 hrvatskih kompanija koje rade na obostrano zadovoljstvo. Apsolutno sam siguran u nastavak dobre privredne saradnje dviju zemalja.

Leave a comment