Skip to content Skip to footer

Igor Božić, kuhar koji se okitio s 35 medalja

Za njega je kulinarstvo strast, vječita inspiracija, kreativna igraonica, umjetnost… To nije poziv, nego život… Ovako govori Igor Božić, jedan od najboljih kuhara u BiH, bar tako će reći njegove kolege.

Šef kuhinje hotela „Central“ u Vitezu, profesor kuharstva i praktične nastave u Srednjoj školi u Vitezu, mnogima dobro poznato lice s malih ekrana, učesnik jednog od najgledanijih kulinarskih show programa u našoj zemlji “BH Gastro kutak”, koji se emitira na BHT1.

Mediteranska kuhinja

A da je majstor svog zanata najbolje govore brojne medalje i priznanja, koje je Igor donosio sa sobom vraćajući se sa državnih, regionalnih i svjetskih takmičenja. Skupio ih je kaže, čak 35, što zlatnih, što srebrenih, i sve su mu podjednako drage. Ipak, najdraže mu je, kaže na takvim susretima, druženje s kolegama iz struke.

– Kuham od 1997. godine, kada sam završio Turističko-ugostiteljsku školu u Splitu. A ljubav prema ovom zanatu, mogu slobodno reći, osjetio sam još kao četverogodišnjak, jer sam već tada želio biti kuhar u vrijeme maškara. Dobio sam uniformu kuhara, obukao je, i fantastično se osjećao – prisjeća se Igor.

Prvi posao, nakon završene srednje škole, dobio je na putničkom brodu, gdje je otkrio tajne mediteranske kuhinje.

– Plovili smo po cijeloj istočnoj i zapadnoj obali Jadranskog mora, sve do Malte. Rado se sjećam tog vremena. Bio sam pun elana, snage i želje da naučim sve ono što nisam znao o pripremi jela. Bilo je to iskustvo koje se ne može platiti – govori Božić.

Jedan je od onih kuhara koji voli pripremati sva jela. Ipak, pobornik je mediteranskih delicija.

– Razlozi su jednostvani, zato što je mediteranska kuhinja zdrava, ukusna, ali i prva s kojom sam se susreo i koju sam naučio. Volim i bavarsku nacionalnu kuhinju, ali i dio francuske. Privlače me zato što su tradicionalne, što u pravom smislu tih riječi, oslikavaju svoje podneblje, zemlju, kulturu, ljude, običaje. Nekako mi leže – objašnjava Igor.

U dugogodišnjem stažu kuhao je Igor za mnoge poznate ličnosti iz svijeta politike, muzike, sporta…

Direktno iz mora

– Bilo ih je zaista puno, ne bih se mogao sjetiti svih. Ali neke od njih neću zaboraviti, kao što su Capricia Marshall Penavic, šefica protokola bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, predsjednici Hrvatske, trenutni i bivši, Kolinda Grabar-Kitarović i Ivo Josipović, Oliver Kahn, Davor Šuker, Zvonimir Boban, Goran Ivanišević, Oliver Dragojević, Gibonni… – kaže on.

Iako je kulinarstvo ljubav, u porodici Božić supruga je glavna u kuhinji. Igor kući mnogo rjeđe ulazi u kuhinju. Kaže, to obično radi kad dolaze gosti i kada treba pripremiti više hrane.

– Jedino vrijeme kada stvarno kuham kod kuće je na godišnjem odmoru. Tada namirnice nabavljam direktno iz mora. Šta tog dana upecam, to i pripremim – reče nam na kraju razgovora Božić.

Leave a comment

0/100