Skip to content Skip to footer

Amel Duranović osmislio aplikaciju „Kviz BiH“

Magistar komunikologije Amel Duranović osmislio je aplikaciju „Kviz BiH“, prvi projekat takve vrste u našoj zemlji. Njegov cilj je pobuditi interese djece i mladih u BiH, a posebno dijaspori za konstantnim učenjem o domovini Bosni i Hercegovini.

Projektom se mladima, ali i drugim dobnim skupinama, u BiH i dijaspori nudi mogućnost kvalitetnog ispunjavanja slobodnog vremena, te usvajanja znanja o različitim pitanjima koja su u vezi s BiH (geografija, historija, kultura, sport, umjetnost, film, ličnosti, državno uređenje, privreda, turizam…).

– Dio mog magistraskog rada bavio se temom socijalizacije, pa sam tokom istraživanja došao do velikog broja aplikacija kojim je omladina zaluđena. Nažalost, uglavnom onim od kojih nemaju koristi. Onda sam došao na ideju da napravimo aplikaciju koja bi im bila korisna, jer bi imala edukativni sadržaj iz koje bi nešto naučili. S druge strane, malo sam istraživao i vidio da mi uopće nemamo ni kvalitetan kviz takmičenja u BiH, pa sam se odlučio na ove pionirske korake u tom polju, naravno kroz aplikaciju – kaže Duranović.

U prvoj fazi projekta, korisnici aplikacije imat će 1.000 pitanja koja se tiču BiH. Bit će podijeljena na deset levela, a na svakom od njih korisnik mora tačno odgovoriti na 15 pitanja, ukoliko želi preći na sljedeći. Pitanja su preuzeta iz stručne literature relevantnih autora.

– Koristili smo različite izvore koji govore o BiH, različite knjige relevantnih autora – ističe Duranović.

Aplikacija će biti besplatna u svojoj osnovnoj varijanti, ali to podrazumijeva i Google oglase.

– Ukoliko neko želi da mu se oglasi ne pojavljuju ima mogućnost da kupi aplikaciju. To je za sada jedina razlika između plaćene i neplaćene varijante – pojašnjava on.

– Nadam se da će mogućnosti dozvoliti da se realizuju dodatne faze projekta koje bi, između ostalih, uključivale i prijevod kviza na engleski jezik. Zasad je samo na bosanskom – naglašava Duranović.

Alikacija je u prve dvije sedmice ostvarila više od 10.000 preuzimanja.

Leave a comment