Skip to content Skip to footer

Hamid Hadžić, internacionalni vitez kulinarstva jugoistočne Evrope

Sarajlija Hamid Hadžić davne 1983. godine, kao stipendista, počeo je raditi u tadašnjem hotelu “Holiday Inn”. Prvu pravu ljubav prema ovom esnafu osjetio je baš u tom hotelu zahvaljujući najboljim chefovima koji su tada radili. Ovaj internacionalni vitez kulinarstva jugoistočne Evrope, priznanje kojim se okitio 2015. godine, učio je od najboljih, poput majstora Steve Karapandže kojeg je Hadžić upoznao 1987.

– Stevo je tada gostovao u prestižnom restoranu „Magnum“, a ja sam mu nešto pomalo dodavao i pomagao. Nakon 20 godina ponovo smo se sreli u Budvi kada sam polagao za svjetskog sudiju Waksa Svjetske Kuharske Organizacije, i od tada često smo zajedno, družimo se na svim regionalnim takmičenjima. Mislim da smo postali dobri jarani. Znate kako to ide – mi sudije ocjenjujemo takmičarska jela, a supruge nam se za to vrijeme druže – govori smijući se Hadžić i dodaje da je prestižno priznanje dobio u Beogradu na inicijativu kuharskih organizacija Crne Gore i Srbije.

Olimpijske igre

Najviše vremena, skoro 30 godina, Hamid je radio u hotelu “Holiday Inn”, prvo kao kuhar, potom šef smjene, i na kraju kao šef kuhinje. Kao mlad kuhar imao je priliku raditi u mnogim državama Evrope i regiona, osim u Makedoniji, kao gostujući kuhar u većini boljih restorana i hotela.

Trenutno je u Prijepolju u Srbiji, gdje je angažiran kao konsultant za ugostiteljstvo i šef kuhinja u novootvorenim hotelima. Tokom dugogodišnjeg rada, kuhar kojem je, kako ističe, najbolja praksa bila kuhanje tokom 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, okitio se mnogim nagradama i priznanjima.

– Ima ih mnogo, ali jedna od najdražih je kuhar prvog reda Saveza chefova Mediteranskih Regija Skmer-a čiji sam ujedno i Ambasador za Bosnu i Hercegovinu. Ponosan sam i što sam počasni član mnogih evropskih kuharskih saveza – kaže.

Za njega kulinarstvo nije zanat, nego umjetnost.

-To je poziv pun odricanja, ulaganja u sebe. Mislim na konstantno učenje i edukaciju u različitim segmentima gastronomije. Naravno, tu je i talent presudan, ali i ljubav koji čovjek treba osjećati prema onome čime se bavi – ističe on.

Imao je Hamid do sada priliku raditi u mnogim hotelima koji imaju sve segmente savremene gastronomije, kao što su doručak, ručak, večera, toplo hladni bifei, cocktail partyji… Najvažnije je, ističe, da nakon dugo godina odgovornosti, kao prvi među jednakim, zavolite svaki segment kulinarstva. Poslije kaže, ništa više nije teško.

– Bar je moje iskustvo takvo iako, moram vam priznati, ne volim praviti pizzu i uštipke – iskren je Hadžić.

U dugogodišnjem radu kuhao je za mnoge poznate ličnosti. Ne voli se hvaliti, ali kaže – koga god je, tokom 14. Zimskim olimpijskih igara, nanio put u Sarajevo, morao je probati nešto njegovo.

Supruga je šef

– Kuhao sam za Juana Antonia Samarancha, Billa Clintona, Recepa Tayyipa Erdoğana, Lady Dianu, Kirka Douglasa, Angelinu Jolie, Françoisa Mitterranda i mnoge druge važne ličnosti, predsjednike, ambasadore, umjetnike. Bilo je mnogo lijepih komentara i pohvala koje su me učinile sretnim. Naravno, bilo je i da gost nešto zamjeri, ali sve se da ispraviti – prisjeća se Hadžić.

Iako je kuhar, u Hamidovoj porodici supruga je šef kuhinje. Tako je od kako su u braku.

– Znao sam joj na početku pomagati savjetima, ali sam i to odavno prestao. Odlična je kuharica i rijetko kad imam šta zamjeriti – govori.

Upoznao je sve kuhinje svijeta i probao mnoga nacionalna jela zemalja u kojima je boravio. Ipak, najdraža mu je bosanska, a potom francuska, zbog, kako kaže, umaka koji su najteža oblast svake kuhinje.

Leave a comment

0/100