Skip to content Skip to footer

Bogatija turistička ponuda u Hercegovini: Adrenalinska atrakcija zip-line uskoro na Fortici

Mostar bi uskoro trebao dobiti novu adrenalinsku atrakciju. Radi se o jednom izuzetnom projektu koji će obogatiti ukupnu turističku ponudu u Hercegovini. Riječ je o najdužem i najatraktivnijem zip-lineu koji sajlom povezuje dva uzvišenja, Fortica i Stolac iznad Mostara. Pogled koji se pruža s Fortice na grad i Hercegovinu je neopisiv, a sama pomisao spuštanja 570 metara niz sajlu, velikom brzinom budi zanimanje mnogih ljubitelja avantura.

Glavni „krivac“, Brdsko-biciklističko udruženje MTBA Mostar je uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma u iznosu 13.000 KM i firme Scorpio iz Zenice koja je radila na projetku, uspio ovaj projekt dovesti do kraja. Uskoro bi trebala krenuti testna faza, koja je zbog vremenski neprilika bila onemogućena zadnjih mjeseci.

Evropski standardi

-Loše vrijeme, praćeno jakim vjetrom, nas je onemogućile da radimo na terenu. Očekujemo da nastavimo s testiranjem sajle kako bi bili spremni da istu stavimo u funkciju i pustimo u rad do početka nove turističke sezone – kazao je Đani Rahimić, predsjednik MTBA Mostar i inicijator ideje.

Naglasio je da se moraju ispuniti sve sigurnosne mjere prije stavljanja u funkciju, okončati administrativni poslovi te urediti okolina i prilazi kako bi početna stanica zip-linea bila pristupačna širim masama. Za nezaboravnu avanturu koristit će se savremena alpinističke oprema.

– Vožnja će se odvijati tako da se alpinistički pojas, kojim se osoba veže, zakači na koloturu po kojima se spušta sajlom – dodao je Rahimić.

Namijenjeno je za jednu osobu, mada sajla može primiti puno veći teret jer je projektovana po evropskim standardima.

Rahimić otkriva i zanimljiv podatak zbog čega je također zanimljivo posjetiti ovu lokaciju. Spomenuta dva uzvišenja spajanja su bila stara mjesta bunkera iz Drugog svjetskom rata i Austrougarskih utvrđenja, te je tu bila žičara kojom su italijanski vojnici dopremali oružje i hranu u bunkere.

Izuzetna lokacija i prelijep ambijent je ono što će zasigurno upotpuniti doživljaj ljubitelja avanture, ali i svih posjetilaca koji već sada opisuju ovo mjesto kao pravo malo remek-djelo adrenalinskih sadržaja.

– Motiv za izgradnju je naša želja da ponudimo nešto novo. Za sve zaljubljenike ekstremnih aktivnosti, ovisnike o adrenalinu ovo će sigurno biti pravi izazov, ali i zadovoljstvo – ističe Rahimić.

Brojni sadržaji

Avanturistička atrakcija zip-line je dio projekta avanturističko-rekreativnog parka Fortica.  Uz postojeće sadržaje, staza za brdski biciklizam i stijena za penjanje, planinskog doma, jedna ovakva atrakcija zaokružuje novi turistički proizvod.

– Posjetiocima će na raspolaganju biti i iznajmljivanje bicikala. Također, u saradnji s Turističkom zajednicom Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji su sve naše projekte do sada podržali, pripremamo i nastavak. Cilj nam je da postavimo turističke signalizacije na ovom području te da uredimo edukativno-rekreativnu stazu gdje će ljudi moći da vide razne znamenitosti, dobiju informacije o njima i da uživaju u pogledu na okolne planine – naglašava Rahimić.

Cilj im je na ovaj način ljude uvoditi u ruralni turizam koji ima veliki potencijal, a dosta je blizu grada. Želja im je da kroz brdski biciklizam predstave široj javnosti potencijale koje BiH ima i da daju svoj doprinos da se nove destinacije u turizmu u našoj zemlji razvijaju.

Leave a comment

0/100