Skip to content Skip to footer

Zvanični podaci: Ilidža je turistički lider Kantona Sarajevo

Općina Ilidža lider je u Kantonu Sarajevo kada je u pitanju broj dolazaka i ostvarenih noćenja turista, a u samom vrhu je na nivou Bosne i Hercegovine.

U protekloj godini registrovano je 150.165 gostiju koji su ostvarili 285.675 noćenja, podaci su Zavoda za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo za 2016. godinu. Smještajni kapaciteti na Ilidži čine 33 posto ukupne ponude Kantona Sarajevo i deset posto BiH, saopćeno je iz Općine Ilidža.

Navode da su povećanju smještajnog kapaciteta, kao i povećanju ukupne turističke ponude doprinijela velika ulaganja privatnog sektora u izgradnju novih hotela, te dogradnju i rekonstrukciju postojećih ugostiteljsko-turističkih sadržaja.

Izgrađeni su novi hoteli: Hills, Malak Regency, Krone, New Hotel, Dubai i hotelsko naselje “Oaza”, a ova ulaganja su imala pozitivan utjecaj na povećanje stope zaposlenosti, navode iz Općine.

Na području općine Ilidža ima 27 smještajnih objekata (23 hotela, po jedno hotelsko naselje-auto kamp, motel, hostel i ženski studentski dom) s ukupno 1.736 smještajnih jedinica/soba i 3.904 kreveta/ležaja. Turističkoj ponudi Ilidže doprinosi Vrelo Bosne i Spomenički kompleks “Tunel D-B”.

Leave a comment

0/100