Skip to content Skip to footer

Kompanija iz Gračanice proizvela prvi bh. računar

Kompanija TRING iz Gračanice može se pohvaliti činjenicom da su razvili i proizveli prvi bosanskohercegovački računar, simboličnog naziva Craidd SOM.

Craidd SOM je najmanji SOM (System on Module) na svijetu, baziran na ARM Cortex A7 DualCore arhitekturi, s predinstaliranim Linux ili Android operativnim sistemom. Dimenzije od 65 x 30 x 7 milimetara ga čine najmanjim na svijetu, na ovom procesoru.

Uobičajena promjena mu je u embedded sistemima, te se koristi kao optimalno rješenje za automatizaciju, praćenje i kontrolu opreme, kao i za mnoge druge primjene u industriji. Također se može koristiti u aplikacijama za kontrolu procesa, te kao odlična alternativa mikrokontrolerima.

Prva primjena u Bosni i Hercegovini ostvarena je u vidu integracije u fiskalni uređaj FP2, koji predstavlja rješenje koje zamjenjuje kombinaciju računara i fiskalnog printera, a sve u cilju optimizacije prodajnog mjesta i smanjenja troškova.

Integrisanost sistema pojednostavljuje i smanjuje troškove održavanje sistema, sprječava upotrebu u neposlovne svrhe i, što je najvažnije, cjenovno je prilagođen uslovima na tržištu.

Leave a comment