Skip to content Skip to footer

Za praznike svi smještajni kapaciteti u Sarajevu bili popunjeni

Da Sarajevo tokom zime ima jako puno za ponuditi odavno već znaju mnogobrojni turisti koji i mjesecima unaprijed rezervišu smještaj kako bi uživali u prazničnim čarolijama glavnog grada BiH. Svi hotelski kapaciteti u Sarajevu bili su popunjeni tokom i pred božićne i novogodišnje praznike, a glavni grad BiH je privukao desetine hiljada turista iz Evrope, regije Balkana i sa Bliskog istoka.

Prema podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo, glavni grad raspolaže s 342 smještajnih objekata, 6.075 soba i 13.653 kreveta, a tokom zimskih mjeseci skoro nemoguće je naći slobodan krevet.

Mnoštvo zabave

Uposlenici Turističke zajednice itekako su optimistični kada je u pitanju razvoj turizma, te ističu da su cifre koje pokazuju broj turista i noćenja u stalnom porastu, a da je u oktobru čak oboren rekord kada je Kanton Sarajevo ostvario više od milion noćenja, prvi put nakon Olimpijskih igara 1984.

Očekuje se da će zvanični podaci potvrditi da je 2018. godina za Kanton Sarajevo bila turistički najuspješnija u pogledu broja turista i noćenja.

Odlična zabava povodom dočeka Nove godine već je postala sinonim za Sarajevo, a posljednjih godina pravi spektakl na otvorenom napravili su poznati pjevači Hari Varešanović, Zdravko Čolić, Dino Merlin i mnogi drugi. Sarajevo je postalo novogodišnji centar regije, ali zabava u ovom gradu ne traje samo jednu noć, već u zanimljivim sadržajima posjetitelji mogu uživati sve do kraja februara.

Holiday marketi koji nude bogatu ponudu hrane i pića, suvenira, ručno rađenih unikatnih proizvoda, modnih dodataka, svirke, klizanje na ledu i druge zabavne sadržaje na više su lokacija u gradu, pa ako dođete u Sarajevo kud god da krenete pronaći ćete nešto zanimljivo.

Na Vilsonovom šetalištu najzabavnije će biti za malu raju gdje se do 27. januara održava „Ledena čarolija Općine Novo Sarajevo“. Zabava je i za mlade i za starije u parku Hastahana na Marijin dvoru gdje se održava Coca Cola Sarajevo Holiday Market, dok praznični market Starogradska bajka ove zime uljepšava Trg oslobođenja-Alija Izetbegović u centru grada.

Ove 2019. godine Sarajevo obilježava i mali jubilej – 35 godina od Zimskih olimpijskih igara održanih u ovom gradu 1984. godine. Na to podsjećaju i ukrasi na ulicama ovog grada i planinama, a u sjećanje na nekadašnje sportske igre, Sarajevo će od 9. do 16. februara ove godine ugostiti mlade sportiste na Olimpijskim igrama za mlade EYOF 2019.

Pravi raj

Bjelašnica i Jahorina spremne su za sve učesnike i skijaše, a ove godine proširena je i turistička ponuda na ovim planinama. Povećan je broj staza, nabavljeni su novi topovi za vještački snijeg, a otvoreni su i novi ugostiteljski objekti, pa su Jahorina i Bjelašnica postale pravi mali raj za sve koji su željni zimskih sportova. Okolne planine idealne su i za sve planinare, bicikliste, ljubitelje adrenalinskih sportova i ljubitelje prirode.

Da se slobodan krevet u sezoni teško može naći i na Bjelašnici potvrdile su nam Šemsa, Almina, Emina, Amra i Jasmina koje smo zatekle u obilasku ove planine.

-Uspjele smo samo naći dvije noći slobodne, uglavnom je sve zauzeto. Prvi put smo na Bjelašnici i super je, baš smo oduševljene, sankamo se šetamo i uživamo. Ovaj put smo nakratko došle, ali ćemo vjerovatno sljedeće godine doći na duži period na skijanje – ističu djevojke porijeklom iz BiH, s trenutnom adresom u Sloveniji, Makedoniji i Švicarskoj.

Dodaju i da su česti gosti u Sarajevu, jer im, kako kažu, ne mogu dosaditi bogati kulturno-historijski sadržaji glavnog grada BiH, prirodne ljepote, a posebno ne gastronomska ponuda.

Leave a comment

0/100