Skip to content Skip to footer

Za dogradnju i infrastrukturu aerodroma Tuzla i Mostar po dva miliona KM

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić potpisao je Ugovor o prijenosu sredstava kapitalnoga transfera s direktorima JP “Međunarodni aerodrom Tuzla” Rifetom Karasalihovićem i JP “Međunarodna zračna luka Mostar” Marinom Raspudićem.

Na temelju zahtjeva ovih javnih poduzeća i na temelju odluke Vlade Federacije BiH osigurana su sredstva za dogradnju i unapređenje infrastrukture oba aerodroma u iznosu od dva miliona KM za svaki aerodrom.

Navedena sredstva će se u skladu s odlukom iskoristiti, između ostalog, za kapitalna ulaganja za projekt rekonstrukcije i dogradnju zgrade putničkog terminala s pratećom infrastrukturom, kada je u pitanju Aerodrom Tuzla, te za proširenje platforme, izradu projektne dokumentacije, opremu za prihvat i otpremu zrakoplova, sanaciju manevarskih površina, te izgradnju Cargo objekata, kada je u pitanju Aerodrom Mostar.

Kako je istakao Lasić, navedena sredstva su namjenski prikupljena sredstva od putničke takse koja se naplaćuje isključivo za razvoj zrakoplovne infrastrukture u FBiH, te kao takva ne opterećuju Proračun FBiH i porezne obveznike.

Također je naglasio kako je jedan od ciljeva Ministarstva ulaganje u zrakoplovnu infrastrukturu u FBiH kako bi se ponudila kvalitetna razina usluge te kako bi zračne luke u FBiH bile još konkurentnije aerodromima u okruženju i regiji.

Leave a comment