Skip to content Skip to footer

“Still Crazy” – Od univerzitetskih profesora do “ludih” rockera

Prije 11 godina, prijatelji i kolege sa posla – Asim Mujkić, Saša Leskovac i Haris Cerić uplovili su u muzičke vode, i tako postali jedini profesorski bend u Bosni i Hercegovini.

Svoju muzičku ritam sekciju simbolično su nazvali “Still Crazy”, po istoimenoj britanskoj komediji o ostarjelim rockerima, a sa scene to “ludilo” na krilima glam rocka, southern rocka, bluesa i klasičnog soula, hard rocka, te post-punka prenose na publiku! U ovoj grupi univerzitetskih profesora i doktora nauka je i njihov student s Političkih nauka u Sarajevu Mirza Duran, koji se odlično uklopio u ovaj “neobični” sastav.

ANTISTRES TERAPIJA

Ideja o grupi rodila se kao antistres terapija od obaveza na poslu i u životu. Prve nastupe imali su u biker baru “Route 66”, klubu “Tito”, kultnom sarajevskom klubu FIS, AG-u, “City Pubu”…, a onda su pozivi počeli stizati sa svih strana. Danas ne sviraju tako često, mjesečno jednom, a ponekada prođe i nekoliko mjeseci između nastupa. O svojoj dugovječnosti kažu…

– Možda je eliksir naše dugovječnosti to što smo mi na jedan nenametljiv način prisutni na klupskoj sceni, u smislu da nekada imamo dva nastupa mjesečno, a nekada prođe dva-tri mjeseca da nemamo nastup. Nismo intenzivno prisutni, nismo profesionalni bend koji od ovoga živi, koji se ovim bavi samo zbog zarade. Mi smo bend koji ovo radi iz ljubavi i kada ima dovoljno publike i dovoljno sluha kod organizatora i vlasnika klubova da žele ovaj specifični žanr koji preferiramo. Da smo bend koji redovno nastupa, svira, snima, takvi vjerovatno ne bismo ni trajali. Došlo bi do zasićenja. Pauze između svirki dobro dođu da se poželimo stati na scenu, jer mi se ovim bavimo iz zadovoljstva i ljubavi. Potvrđujemo načelo rock ‘n’ rolla – samo nam je ljubav potrebna. Jer naša ljubav prema tom muzičkom izrazu, prema rock kulturi, urbanoj kulturi, nešto je što nas drži, a osim toga i naša profesorska želja da kod mlađih ljudi eventualno probudimo ljubav prema tom izrazu – kažu članovi ovog benda.

Njihovu publiku čine sve generacije, repertoar im je raznovrstan, a sviraju uglavnom radnim danima, jer, kao i svi porodični ljudi, vikende provode u krugu najbližih.

– Specifičan je repertoar, jer mi nismo tezgaroški bend i nema potrebe da podilazimo publici. Liberalne izvedbe standarda je specifičnost benda. Sviramo stare hitove, ono što volimo. Naša najnovija pjesma na repertoaru je objavljena krajem 80-ih godina “Keep on rockin’ in the free world” koja je na neki način i naša vodilja – istakli su.

PJESME AUTORSKE I CD

Zbog blagodati novih medija na internetu postoje deseci videozapisa s njihovih nastupa, no pitali smo ih da li su ipak razmišljali da objave album, pa da na taj način svoju priču zaokruže takvim sjećanjem, s obzirom na to da Asim i Saša, koji zajedno sviraju od srednjoškolskih dana, pišu autorske tekstove.

– Nije da nam nije prolazilo kroz misli, često o tome razgovaramo. Jednostavno nismo imali dovoljno vremena. A ideja i pjesama autorskih ima sijaset. Živimo u jednom društvu gdje su takvi vidovi kreativnosti, bilo da govorimo o CD-ovima ili knjigama, nažalost devalvirani. Ali ako se ukaže prilika da snimimo CD, obećavamo da ćemo i to uraditi – poručili su.

Pozive za nastupe dobijaju i iz drugih bh. gradova, a u mnogim su već svirali, gdje su, povjerili su nam, imali posebno iskustvo. Za kraj su poručili da će muziku njegovati dok ih zdravlje služi i dok ima ljubavi!

Leave a comment

0/100