Skip to content Skip to footer

Paragliding – Najljepši način za ostvarenje sna o letenju

Jedrenje padobranom (paragliding) je jedan od najmlađih zrakoplovnih, najlakših i najjednostavnijih načina za ostvarenje sna o letenju, a posljednjih godina sve je popularniji i u Bosni i Hercegovini.

Naša zemlja idealna je za ovaj ekstremni sport, što potvrđuje činjenica da u BiH egzistira oko 30 klubova koji imaju sve veći broj članova. Ipak, paragliding donosi i veliki rizik. Polijetanje bez kvalitetne teoretske pripreme i praktične obuke, pod kontrolom instruktora, velika je opasnost za nesreću.

SAVRŠENO PODNEBLJE

Zbog male brzine leta, svaka promjena brzine vjetra i turbulencija, mogu ugroziti sigurnost. Zato je dugotrajna i sistematska obuka jedini način da se doživi i dugo uživa u jedrenju padobranom.

Mirvad Zenuni, predsjednik Paragliding kluba “Extreme” iz Sarajeva, ističe da su bh. tereni savršeno podneblje za ovaj sport, zbog brojnih planina i prelijepih pejzaža.

– Paragliding je zastupljen u čitavom svijetu i naša zemlja ima veliki potencijal da od ovog sporta dobro zarađuje. Naša sreća je da imamo Bjelašnicu, Igman, Jahorinu, Trebević… Gdje god se okrenete, imate planine idealne za polijetanje. Pažnju ljudi širom planete skrenuli smo organizacijom Svjetskog prvenstva u paraglidingu u augustu 2013. godine. To je bila odlična promocija potencijala naše zemlje u ovom sportu – kaže Zenuni.

Bosna i Hercegovina mogla bi puno zarađivati od paraglidinga kada bi svake godine organizirali jaka međunarodna takmičenja. Zenuni je do sada uživao u preletima s Jahorine do Kaknja, s Mrkovića do Zenice, iz Vareša do Modraca…

DRŽAVNI REKORD

– Osim Sarajeva, letjeti se može lijepo i u Mostaru, Kupresu, Mrkonjić-Gradu, Cazinu… Svaki let je jedinstven i priča za sebe, a svaki uspon poseban. Bjelašnica je fantastična za letenje, jer se ima šta vidjeti, te južna i sjeverna strana Trebevića. Nikada neću zaboraviti prvi let paragliderom. To je bilo 2003. godine. Nevjerovatan je osjećaj kada se odvojiš od zemlje. U početku osjećaš mali strah, koji ubrzo zamijeni uzbuđenje. Godišnje, zavisno do sezone, napravim od 70 do 100 sati leta. Svaki let iznad Trebevića oduzima mi dah, ne znam je li ljepši pogled na planinu ili na Sarajevo. Ovakav osjećaj ne može se doživjeti ni u jednoj drugoj letjelici, ali za samostalno upravljanje potrebno je dosta vremena i sati obuke. To je kao kada bebu učite da hoda. Kasnije pratiš kako je ona sve stabilnija i sigurnija kako vrijeme odmiče – kaže Zenuni koji dodaje da su veoma popularni i tandem-skokovi, odnosno letenje u paru.

Zenuni je letio paragliderom u mnogim svjetskim zemljama, a neostvarena želja još mu je Kolumbija.

– Kolumbija je san svakog ljubitelja esktremnih sportova koji jedre padobranom. Do sada sam bio u Brazilu dva puta, a u februaru naredne godine pakujem kofere za Kolumbiju – kaže Mirvad kojem je najduža ruta koju je preletio bila od Igmana do Livna, što je ujedno i državni rekord.

Leave a comment