Skip to content Skip to footer

Vodopad Skakavac: Atraktivni motivi u blizini Sarajeva

Nalazi se u jugozapadnom dijelu planine Ozren, sa sjeveroistočne strane vrha Bukovik, na 1.532 metra nadmorske visine. Zapanjujući prizori zatekli su svakog ljubitelja prirode i znatiželjnika koji se prethodnog mjeseca zaputio 12 kilometara sjeverno od Sarajeva do vodopada Skakavac.

Ovaj vodopad prirodna je atrakcija i jedan od najvećih i najljepših vodopada u Bosni i Hercegovini. Iako protok vode nije veliki, odlikuje se izrazitom ljepotom, naročito u zimskom periodu, kada njegov slap okuje led koji potom formira neopisive oblike i posebne prizore. Visok je 98 metara, a okružen je prelijepim pejzažom, koji do izražaja dolazi tokom proljetnog i ljetnog perioda, kada se priroda probudi i ozeleni.

Kao prirodni spomenik pod zaštitom je države još od 1954. godine. Po mnogo čemu je izuzetan i predstavlja jedan od najatraktivnijih turističkih motiva u neposrednoj blizini Sarajeva. Odlikuje ga neponovljiva prirodna vrijednost i nešto što se rijetko viđa.

Sama planina Ozren smještena je sjeveroistočno od Sarajeva, a odlikuje je prelijepi krajolik i mješovita šuma. Područje obiluje značajnim prirodnim vrijednostima, jedinstvenim fenomenom ekoklime, raznim vrstama biljaka i životinja te gljivama.

Vegetacija oko vodopada obiluje endemičnim vrstama biljaka. Na ovom prostoru su najzastupljenije smrčevo-jelove i bukovo-jelove šume, a na padinskim dijelovima je smrča. Uz vodopad su razvijene termofilne šume, kao i šikare crnog graba, jesenje šašike, te šume crnog jasena.

Za posjetioce sa dobrom fizičkom kondicijom odlazak iz Sarajeva do vodopada Skakavac smatra se poludnevnom turom, dok ostali trebaju malo duže pješačiti. Ipak, do Skakavca se dolazi i biciklom, a na kilometar udaljenosti od vodopada može se doći i automobilom iz pravca Nahoreva.

Uređeno je i izletište u blizini vodopada, koje može primiti veliki broj posjetilaca. Sa više mjesta, takozvanih vidikovaca, vodopad se može vidjeti iz daljine, a do podnožja Skakavca može se doći samo pješice, šumskom stazom, koja je osigurana rukohvatima.

Općina Centar Sarajevo, na čijem teritoriju se nalazi Skakavac, prepoznala je važnost ovog turističkog lokaliteta, pa čini napore kako bi ovaj dragulj prirode očuvali i približili kako Sarajlijama tako i svim posjetiocima.

Na širem području ovaj lokalitet krije i zanimljivu nekropolu bosanskih stećaka, čuvena sarajevska izletišta Čavljak i Barice, zatim vodopad na Lučici pod Gradinom, plato Čardak, izvor Nahorevskog potoka poznat pod imenom Sedam vrela i druge prirodne ljepote.

Vodopad Skakavac je izazov za brojne Sarajlije i posjetioce željne adrenalina. Često sa platoa polete paraglajderi, a sa njega je 2011. godine padobranom skakao Sarajlija Goran Todić, a godinu potom i dvojica Zagrepčana – Damir Juroš i Igor Palijaš. Sve je i popularnije mjesto za odmor, a osim domaćih posjetilaca za ovu prirodnu turističku atrakciju zainteresirani su i turisti iz brojnih zemalja.

Leave a comment

0/100