Skip to content Skip to footer

Vinska cesta Hercegovine: S vinom kroz vrijeme

Vinska cesta Hercegovine je turistički proizvod kojeg sačinjavaju bogatstvo i ljepota čiste prirode – posebnosti vinorodnog područja, tradicija, kulturne i historijske znamenitosti. Proteže se od Ljubuškog na zapadu do Trebinja na istoku.

Udruženi subjekti Vinske ceste Hercegovina nude autohtone proizvode, posebno autohtona vina Žilavku i Blatinu, rakiju iz vlastite proizvodnje, te ostale tradicionalne specijalitete. Nude uslugu razgledavanja prekrasnog ambijenta prirode i svojih imanja. Sastavljena je od: vinarija, restorana, muzeja, galerija, historijskih i prirodnih atrakcija, putničkih agencija. Slogan Vinske ceste Hercegovina je “S vinom kroz vrijeme”.

BROJNE MEDALJE

Vinska cesta Hercegovine je utemeljena i službeno otvorena u aprilu 2007. godine. Nakon godinu i po rada na projektu definirani su elementi ponude ovoga turističkog proizvoda, a oni se sastoje od prirodnih i društvenih atrakcija Hercegovine koje je moguće spojiti s vinom i naravno vinskih podruma.

Okosnicu ovoga proizvoda čine 22 vinska podruma, a smješteni su u šest hercegovačkih općina (Čitluk, Ljubuški, Mostar, Čapljina, Stolac i Trebinje). Svi od reda koriste najsavremenije tehnologije u proizvodnji vina, a posjeduju veliko iskustvo i ljubav prema ovome poslu. Među njima vlada pozitivan takmičarski duh što iz godine u godinu rezultira sve većom kvalitetom Žilavke i Blatine proizvedene na ovim prostorima.

Većina podrumara je unaprijedila svoju ponudu dodajući podrumima posebne degustacijske dvorane, odnosno kušaonice. Svaki od ovih podruma je poseban i jedinstven.

Obilaskom ovih podruma, degustirajući Žilavku i Blatinu uz hercegovački pršut i sir, te slušajući podrumare koji otkrivaju tajne proizvodnje njihovih vina dobit ćete potpun doživljaj hercegovačkog načina života.

Ovogodišnje ocjenjivanje vina još je jednom potvrdilo kako su domaća vina iz Bosne i Hercegovine u svakom pogledu visoko vrijedna i sposobna za izlazak i na zahtjevnija svjetska tržišta.

DEGUSTACIJE VINA

Vinska cesta Hercegovine je projekt koji je na najljepši mogući način zaokružio turističku ponudu Bosne i Hercegovine. Turisti iz cijelog svijeta u grupama gotovo svakodnevno dolaze u podrume na degustacije vina. Upoznajući ih s autohtonim vinima mostarskog vinogorja oni im zapravo predstavljaju život hercegovačkog čovjeka, historiju, navike…

Ono što je posjetiteljima impresivno je činjenica da u vrelom hercegovačkom kršu uzgaja loza i proizvode vina koja se piju na svim kontinentima i dobijaju najveća priznanja u svijetu vinarstva.

Leave a comment

0/100