Skip to content Skip to footer

Uživajte u odmoru u jedinom bh. gradiću na moru

Ljetna sezona u jedinom bh. gradu na moru, Neumu, počela je 1. jula. Iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) očekuju da će ova sezona po svimu biti uspješnija od prošle, ali i svih prethodnih godina. Ovakva očekivanja temelje na odličnoj predsezoni koja je i više nego uspješna.

Direktor Turističke zajednice HNK Andrija Krešić kaže da su hotelijeri u Neumu izuzetno zadovoljni u predsezoni, te da se pravi „bum“ očekuje od 1. jula.

– U predsezoni smo zabilježili veliki priliv turista iz azijskih zemalja koji, kada počne sezona, ne dolaze u velikom broju. S druge strane, najviše gostiju svakako će biti iz naše zemlje, a tu su još i Italijani koji su naši tradicionalni gosti, zatim Nijemci i Slovenci. Brojni ugovori s turističkim agencijama već su sklopljeni i nadamo se da će nas vrijeme poslužiti – kaže Krešić.

Tokom ove godine Turistička zajednica HNK učestvovala je na nekoliko velikih evropskih sajmova gdje su predstavljeni turistički potencijali Neuma, pa se s pravom mogu očekivati gosti iz brojnih evropskih zemalja.

– Prema onome što smo vidjeli na sajmovima, s pravom možemo očekivati veću posjećenost Čeha, Slovaka, ali i Poljaka koji prvo odlaze u posjetu Međugorju – naglašava Krešić.

Prema njegovim riječima, svi ugostitelji u Neumu spremni su za novu sezonu, a ovaj bh. grad raspolaže s više od 15.000 kreveta, te se kapaciteti ukoliko bude potrebe mogu povećati.

Nada u veći priliv turista, koji Jadransko more biraju za ljetovanje, temelji se i zbog poskupljenja cijena usluga u Hrvatskoj. U susjednoj državi došlo je do povećanja PDV-a što je automotski ugostitelje natjeralo da povećaju svoje cijene za oko 20 posto, pa su sada cijene hrane i pića u Hrvatskoj ove godine gotovo na istom nivou kao u Evropskoj uniji, odnosno Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Portugalu, Španiji i Sloveniji.

S druge strane, cijene usluga i smještaja u Neumu nisu se mijenjali, te su ostali na nivou prošlogodišnjih. Ako želite popiti kafu, ona će vas koštati između 1,5 i 2,5 KM, a sokovi od 2 do 3 KM. Cijene hrane također su prihvatljive. Pizze su, u zavisnosti od veličine, od 6 pa do 15 KM, a ćevapi oko 6 KM. Cijene parkinga iznose od 1,5 do 2 KM po satu, unajmljivanje ležaljki ili suncobrana 5 KM po danu.

Noćenje u Neumu plaćat ćete od 10 pa do 150 KM, zavisno od udaljenosti od mora. Dvokrevetni apartman u Neumu, s balkonom i pogledom na more, košta oko 100 KM za noć, dok je u hotelima, koji su uveliko rezervisani, nešto skuplje.

Ako se odlučite za malo udaljeniji smještaj, iznad magistrale, cijena je znatno niža, a zavisi da li su apartmani s upotrebom kuhinje, uz klimu, TV, imaju li svoj parking, garažu… Sve to utječe na cijenu, koja se u udaljenijim apartmanima od mora kreće od 10 do 30 KM po krevetu.

U Neum možete doći preko Hrvatske, međutim zbog ogromnih gužvi tokom ljetnih mjeseci prelazak preko graničnih prijelaza može trajati po nekoliko sati. S druge strane, u Neum možete stići preko Svitave. Istina, uska i krivudava cesta ne garantuje baš komfornu vožnju, al ćete izbjeći kilometarske kolone i višesatno čekanje na granicama. Na vama je da birate.

Leave a comment

0/100