Skip to content Skip to footer

Velika kapa nalazi se na 2.004 metra nadmorske visine: Vrh s kojeg se pruža najljepši pogled na Prenj

Planina Prenj zauzima centralni položaj u ukupnom masivu Dinarida, kojima, inače, ova planina pripada. Odlikuje je istinski visokogorski ambijent – vitki stjenoviti vrhovi, duboke doline, autentična planinska vegetacija, sipari, dugo zadržavanje snijega…

Upravo zbog neponovljive plastike i dramatičnog prostornog ambijenta, Prenj nezvanično kotira i kao jedna od najljepših planina regiona. I zaista, ne zna se koji je od njegovih vrhova ljepši!

Da li su to Zelena Glava (2.155 metara) i Otiš (2.097 metara), koji kao brat i sestra bdiju jedno pored drugog već milenijima?

Da li je to karizmatični Lupoglav (2.102 metara), gdje se svake godine u februaru okupljaju planinari iz regije da bi odali počast prijateljima alpnistima, koji su 1970. godine poginuli upravo na ovom vrhu!

Da li je to Osobac, osobeni vrh, koji je istovremeno i vitak i masivan, a djeluje kao sjeverna predstraža ukupnog područja Prenja!

Ima Prenj još mnogo vrhova, kao što su Sivadije, Plavac, Taraš, Motika, Botini, Vjetrena brda, Erać, Kerać, Veliki Prenj…, no, jedan među njima je zbilja poseban!

To je Velika kapa (2.004 metra) – izdvojeni vrh koji visi nad dolinom Konjičke Bijele. Velika kapa je poseban vrh zbog toga što je upravo s njega najljepši pogled na ostatak Prenja.

Odmah ispred, preko doline Bijele, su Borašnica, Zupci i Osobac. Desno od Osobca su Sivadije, a desno od Sivadija, klizeći pogledom preko ogromnog kraškog područja, doći ćete do Otiša i Zelene glave – najvišeg od najviših vrhova Prenja. Desno je dolina Tisovice, a preko nje vitke grudi Eraća i Lupoglava.

S Velike kape se vide i druge planine. Čvrsnica, prije svega, zatim Velež, Bjelašnica, Bitovinja, Vranica, Visočica, sve do Maglića.

Odmah ispod Velike kape, u njenom predvorju, je planinarski dom Rapti. Do doma možete lošim makadamskim putem iz Konjica, petnaestak kilometara. Od Rapata do vrha Velike kape, laganim hodom je dva sata, markiranim planinarskim putem.

Sve ono što ćete doživjeti dok se penjete, te dok gledate neponovljive prizore s vrha Velike kape, ponekad ne može stati ni u jednu rečenicu, ni u jednu misao… To je nešto što ostane zaključano u vama i drži vas do kraja života.

Zehrudin Isaković

Leave a comment