Skip to content Skip to footer

Tuzlanski kanton: Stabilan rast turizma u nekad isključivo industrijskom kraju

Područje Tuzlanskog kantona dugo vremena bilo je poznato samo po industriji. Ta slika se u posljednjih deset godina polako, ali sigurno mijenja. Ovaj kanton bilježi stabilan rast kada je u pitanju turizam.

U 2018. godini, prema podacima kantonalne Turističke zajednice, ovaj kanton je posjetilo 51.387 turista, koji su ostvarili 131.492 noćenja. Broj dolazaka turista na Tuzlanskom kantonu veći je za 6,2 posto, a broj noćenja za 7,1 posto u odnosu na 2017. godinu.

Broj domaćih turista povećan je za četiri posto, a njihovih noćenja za 3,5 posto, proporcionalno s istom dužinom zadržavanja u odnosu na proteklu godinu. Stranih turista više je za devet posto, što je ustaljen trend povećanja, a njihovih noćenja za 14,3 posto u odnosu na 2017. godinu.

Podaci govore o stabilnom rastu broja i domaćih i stranih turista, a za nešto više potrebno je poraditi na promociji. Naime, prosječan i kontinuirani trend rasta ukupnog broja noćenja na Tuzlanskom kantonu u posljednjih deset godina je pet posto godišnje.

– Moramo nastaviti agresivniju promociju naših potencijala u okruženju, ali i zemljama srednje, istočne i zapadne Evrope. Mi ćemo pokušati prodrijeti na to tržište pokušavajući iskoristiti ekspanziju aviosaobraćaja, koju imamo na Međunarodnom aerodromu Tuzla. Na tim destinacijama gdje avioni lete, agresivnije ćemo nastupiti, da veći dio dolazaka budu turistički. Treba animirati domaće tour operatore i agencije, da krenu u realizaciju takozvanog receptivnog turizma. Da napravimo dolazne ture, sve lijepo upakujemo i prodamo na stranom tržištu – kaže Miralem Mešković, voditelj Turističkog ureda Turističke zajednice Tuzlanskog kantona.

Dodaje da je potrebno uložiti i u infrastrukturu, počevši od osnovnih sadržaja, poput izletišta, staza i destinacija.

Domaćih gostiju koji su posjetili Tuzlanski kanton bilo je 28.791, s ukupno 84.903 prijavljena noćenja. Stranih turista u toku 2018. godine prijavljeno je 22.596, s ostvarenih 46.589 noćenja. Prosjek zadržavanja domaćih turista za prošlu godinu iznosi 2,95 dana, dok je za strane turiste prosjek zadržavanja 2,06 dana. Broj dolazaka turista veći je za 6,2 posto, a broj noćenja za 7,1 posto u odnosu na 2017. godinu.

Najviše je posjećen grad Tuzla i njegove turističke lokacije, a nakon toga slijede Gradačac, Srebrenik i Lukavac.

– Još evidentiramo najviše posjeta poslovnih ljudi, koji imaju interese ovdje. Ima i onih drugih, koji vole kontinentalni turizam. Dolaze nam ljubitelji starih gradova, posebno u Srebrenik i Gradačac, također i ljubitelji prirode, gdje prednjači planina Konjuh – kaže Mešković.

Najviše stranih turista je iz susjednih zemalja, zatim slijede Njemačka, Austrija, Italija, Švedska, Turska, dok je najviše noćenja realizovano u tuzlanskim hotelima “Mellain”, “A Hotelu”, “Tehnograd”, te hotelu “Senad od Bosne” u Lukvacu, Banjsko-lječillišnom centru Banja Ilidža u Gradačcu.

Leave a comment

0/100