Skip to content Skip to footer

Sezona na Bjelašnici mogla bi početi ranije

Skijaška sezona na Bjelašnici, ove godine trebala bi početi ranije. To tvrdi direktor preduzeća ZOI’84 Nevres Alispahić koji ističe kako se svi radovi na uređenju staza i remontu ski-liftova pri kraju, te da samo čekaju niže temperature, kako bi mogli imati vještački snijeg na stazama.

– Uradili smo sve da sezonu pomjerimo na sami početak decembra. Otklonjeni su nedostaci na akumulaciji dva za vještačko osnježivanje koja je prošle godina imala problema zbog nedovršenosti. Sa naše strane potpuno smo spremni, ostalo je do vremena – kazao je on za Faktor.

Vještački snijeg može se praviti na temperaturama sa i ispod četiri stepena Celzijusa, a Alispahić navodi da topovi u potpunosti snijegom mogu pokriti oko 174.000 kvadratnih metara. Kako bi rasteretio gužve na šestosjedu, ove godine ponovo bi trebao proraditi i dvosjed, koji godinama nije u upotrebi.

– Dvosjed je nakon dvije godine ponovo pokrenut. Pušten je u probni rad, sada trebamo izvršiti ispitivanje da bismo ga zvanično mogli pustiti  u komercijalnu upotrebu – naveo je Alispahić.

Prema njegovim riječima, ovo preduzeće radi i na poboljšanju ugostiteljske ponude, te se proširuje objekat Benetona.

– Procedura širenja Benetona je u toku, a da li će biti sve završeno do početka sezone- to ne znam, jer nas koči to što moraju biti ispoštovane sve procedure, a u pitanju je javno preduzeće. Na međustanici četverosjeda i šesterosjeda imamo kolibu u kojoj se posjetitelji mogu osvježiti i odmoriti, a i na Malom polju na Igmanu smo završili sanaciju restorana – rekao je on.

I ove sezone najmlađi će moći uživati u vožnji tubing-stazom i školi skijanja. ZOI’84 objavio je i novi cjenovnik za ovu sezonu, a dnevna karta će biti skuplja za pet KM i iznosit će 35 KM za odrasle i 25 KM za djecu. Sezonske karte su jeftinije u odnosu na prošlu godinu i koštat će 700 KM, a za djecu do 15 godina 350 KM.

U povod otvorenja zimske turističke sezone i 35. godišnjice ZOI’84 legendarna grupa Bijelo dugme održat će 29. decembra koncert na Bjelašnici, potvrđeno je iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo. Za sve ljubitelje legendarne grupe Bijelo dugme proslava Nove godine će biti dva dana ranije, kada će biti održan njihov koncert na olimpijskoj ljepotici Bjelašnici.

Mnogobrojne hitove izvodit će Alen Islamović, Mladen Vojčić Tifa, te Goran Bregović Brega s orkestrom. Pokrovitelji ovog koncerta su preduzeće ZOI’84 i Turistička zajednica Kantona Sarajevo. Program počinje u 16.00 sati kada će publiku zagrijavati DJ-eva. Koncert nosi naziv “Hajdemo u planine” po pjesmi koja je korištena kao promotivna pjesma preduzeća ZOI’84 davne 1986. godine.

Leave a comment