Skip to content Skip to footer

Turistička zajednica KS sufinansira projekte kulture i umjetnosti grada Sarajeva

S ciljem unapređenja rada institucija  kulture i umjetnosti grada Sarajeva i očuvanja kulturno istorijskog nasljeđa Bosne i Hercegovine, jučer je u prostorijama Turističke zajednice Kantona Sarajevo potpisano je više ugovora sa institucijama kulture i umjetnosti. Vrijedne donacije su dobili Zemaljski muzej, Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Narodno pozorište Sarajevo i Sarajevska filharmonija.

-Izuzetno sam sretan zbog današnjeg potpisivanja ugovora sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, posebno jer su prepoznali naš dugogodišnji problem dotrajalih električnih instalacija koje su stare četrdesetak godina i ozbiljno ugrožavaju vrijedne eksponate našeg muzeja. Pored obnove instalacija, ova donacija će omogućiti i kvalitetan vanjski vizuelni identitet muzeja i siguran sam uveliko pomoći u daljem radu Zemaljskog muzeja, kao veoma značajnoj instituciji kulture Bosne i Hercegovine. Sretan sam što je Turistička zajednica prepoznala naš problem i ponudila rješenje koje će uveliko poboljšati rad i sadržaje našeg muzeja – rekao je Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja.

-Želim se zahvaliti Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo na vrijednoj donaciji koja će nam pomoći da riješimo dugogodišnji problem grijanja muzeja i na taj način sačuvamo naš fond od preko 400.000 predmeta , među kojima su i brojni rariteti – izjavila je Naida Sijerčić ispred Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

-Ovdje počinje jedna velika priča, jer je ovo prvi put da sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo ostvarimo ovakav projekat. Ovim sufinansiranjem počinje saradnja kulture i turizma koja će doprinjeti jačanju kvaliteta programskog sadržaja Narodnog pozorišta i oživljavanja ljetne sezone u Pozorištu kada upravo naš grad posjećuje najviše turista – izjavio je Izudin Bajrović, direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu.

-Kao i većina institucija kulture, i Sarajevska filharmonija ima problem finansijskih sredstava. Ova značajna finansijska sredstva koja ćemo dobiti po prvi put od Turističke zajednice Kantona Sarajevo će pomoći jačanju programskih sadržaja Sarajevsjke filharmonije i omogućiti nam više koncerata u našoj Bosni i Hercegovini – rekao je Samir Lokvančić, direktor Sarajevske filharmonije.

Jedna od prvih aktivnosti po dolasku na čelo Turističke zajednice Kantona Sarajevo je bila analiziranje potreba ustanova kulture i umjetnosti grada Sarajeva. Složili smo red prioriteta i upravo jedan od prvih sastanaka koje sam održao je bio sa direktorom Zemaljskog muzeja, sa ciljem da riješimo probleme jedne tako značajne ustanove za grad Sarajevo i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Siguran sam da će sufinansiranje ovih ustanova ojačati i turističku ponodu Sarajeva i pomoći razvoju kulture i turizma našega grada. Ovo prvi put da Turistička zajednica Kantona Sarajevo učestvuje sa finansijskim sredstvima u pomoći u radu značajnih ustanova za grad Sarajevo i ujedno i prilika da se i ostali uključe u podršku razvoju kulture, umjetnosti i turizma Sarajeva i Bosne i Hercegovine. – izjavio je Midhat Hubijar, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Ovo je samo prva u nizu aktivnosti Turističke zajednice Kantona Sarajevo. Turistička zajednica Kantona Sarajevo će i dalje shodno svojim mogućnostima nastaviti sa promocijom Sarajeva, jačanjem kulture i umjetnosti kao značajnim segmentom razvoja turizma i podržavanjem svih projekata koji će potencijalnim turistima uljepšati i obogatiti boravak u našem gradu, saopćeno je iz Turističke zajednice KS.

Leave a comment