Skip to content Skip to footer

Selektivni uzgoj bosanskog brdskog konja u Posavini

Pašaga Hećimović iz Orašja, zajedno sa suprugom i kćerkom, formirao je privatnu ergelu “Sava” u Orašju koja će se baviti selektivnim uzgojem bosanskog brdskog konja.

-Imam dovoljno zemlje, gotovu štalu, a želja se javila da i mi kao porodica damo svoj doprinos u očuvanju ove naše pasmine – kazao je Hećimović, saopćeno je iz Međunarodnog udruženje uzgajivača bosanskog brdskog konja.

Hećimović kaže kako je cijela priča počela sasvim slučajno.

-Još iz dječačkih dana gajim veliku ljubav prema konjima. Došao sam u priliku da kupim konje koji su mi se svidjeli, tada nisam ni znao da se radi o bosanskim brdskim konjima. Stupio sam u vezu s Enverom Žigom, vlasnikom ergele Žiga, koji mi je objasnio da posjedujem vrlo kvalitetna grla uzgojena u čistoj krvi, te da konji koje sam kupio posjeduje identifikacijske knjižice i matične listove. Kako sam bolje upoznavao svoje konje sve više su mi se sviđali i sada mi je neobično drago da sam došao baš do ove pasmine – istakao je.

Hećimović je ovih dana dobio rješenje Federalnog ministarstva za poljoprivredu o formiranju ergele tako da je njego rad na uzgoju bosanskog brdskog konja i zvanično verificiran. Uzgoj je počeo s tri rasplodne kobile i jednim pastuhom, a tokom ovoga mjeseca u ergeli Sava očekuju prvi pomladak – dvije kobile su ždrijebne.

U ergeli uzgoj će se odvijati u skladu sa strogim selekcijskim pravilima utvrđenim od Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja, navodi se u saopćenju.

Leave a comment