Skip to content Skip to footer

Kineske obrazovne institucije na sajmu u Sarajevu

Predstavnici srednjih i visokih obrazovnih institucija iz Pekinga prezentirali su danas na sajmu obrazovanja u Sarajevu mogućnosti stipendiranja bh. studenata kao i razmjene studenata i učenika te spremnost da svoje studente upisuju na bh. univerzitete odnosno srednje škole.

Ciljevi skupa su promoviranje međunarodnog obrazovanja, pokazati kvalitetu obrazovanja u Pekingu i približiti ga bh. studentima da bi uvidjeli prednosti studiranja, ali i jačanje suradnje studenata i profesora s obje strane te promoviranje suradnje dviju država.

Šefica Katedre za sinologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Bojana Pavlović kazala je novinarima da mnogi od tih univerziteta iz Pekinga, zahvaljujući projektima kineske Vlade, nude stipendije stranim studentima za programe na kineskom, ali i na engleskom jeziku.

– Osim studenata koji studiraju kineski, mogu se prijaviti i studenti s drugih struka. To i jeste najveća prednost skupova poput ovog današnjeg – kazala je.

Pojašnjava da je BiH postala dio platforme nazvane 16+1 zbog čega vjeruje da će, osim delegacija koje su prisustvovale ovom sajmu, i ubuduće biti sve više sličnih ponuda.

Pavlović je završila magistarski i doktorski u Kini, provela je tamo sedam i pol godina te ističe da za „mladog čovjeka zapravo nema ništa bolje od tog iskustva“.

Džang Vei iz Agencije za promociju obrazovanja u Pekingu kaže da su na tom sajmu promovirane mogućnosti koje Peking nudi stranim studentima, ali je taj skup okarakterizirala i kao priliku za susret predstavnika univerziteta BiH i Kine i razmatranja raznih vidova saradnje.

Dodala je da studenti mogu dobiti državnu stipendiju ili stipendiju iz fondova fakulteta. Postoji i mogućnost razmjene na nivou srednjih škola, a pružena je i prilika za izučavanje kineskog jezika na, za to, specijaliziranim univerzitetima.

Studenticu na Katedri za sinologiju Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Merjam Husić na taj studij privukla je kineska kultura, jezik i tradicija. Nada se da će imati priliku posjetiti Kinu, a na sajmu u Sarajevu je razmatrala nekoliko mogućnosti te kaže da će vjerojatno aplicirati na neki od programa.

Domaćin Sajma kineskih obrazovnih institucija iz Pekinga je Pekinška općinska komisija za obrazovanje, a organizator Pekinški internacionalni obrazovni centar za razmjene s koorganizatorima Interlingua iz Sarajeva i Pekinškom WECO Internacionalnom institucijom za edukaciju i kulturu. Jučer su predstavnici kineskih visoko obrazovnih institucija iz Pekinga posjetile Univerzitet u Travnik, te Fakultet za menadžment ovog univerziteta.

Leave a comment