Skip to content Skip to footer

Benjamina Karić: „Sarajevska priča“, novogodišnji dernek za pamćenje

Sarajevo će, kao i prethodnih godina, biti centar regije kada je u pitanju doček Nove godine na otvorenom. Novogodišnja noć u glavnom gradu Bosne i Hercegovine bit će puno više od koncerta, jer je u pripremi i jedinstven propratni događaj pod sloganom “Sarajevska priča”.

O svemu što posjetitelje i turiste očekuje u „najluđoj noći“ razgovarali smo s Benjaminom Karić, gradonačelnicom Sarajeva.

-Sve je spremno za spektakularan doček i praznična atmosfera u Sarajevu uveliko traje na ulicama našeg grada. Ovaj put doček Nove godine bit će potpuno drugačiji, jer će se osim koncerta na bini ispred Vječne vatre pojaviti i dio popularnih “Nadrealista“ koji će zabavljati naše drage goste – poručila je Karić.

Veliki interes

Prema njenim riječima, „Sarajevska priča“ je osmišljena kao pravi sarajevski dernek a posjetitelje, koji će u velikom broju stići u glavni grad Bosne i Hercegovine, zabavljat će popularni bendovi “Bombaj štampa”, “Zabranjeno pušenje” i “Crvena jabuka”, te Elvir Laković Laka, koji će nastupiti umjesto ranije najavljenog benda “Letu štuke”.

Gradonačelnica Sarajeva kaže kako vjeruje da će 2024. godina biti posebna u glavnom gradu BiH.

-Četrdeset godina Zimskih olimpijskih igara, 40 godina fenomenalnih „Nadrealista“ po kojima je, između ostalog, Sarajevo postalo prepoznatljivo. Bit će puno humora, smijeha, zabave i pjesme. Ovo je sasvim dovoljno da pozovem sve naše drage prijatelje širom regije i Evrope da nam se pridruže i zajedno uživamo u pravoj i dobro poznatoj sarajevskoj priči – poručuje Karić.

A kakav interes vlada za dočekom Nove godine u glavnom gradu Bosne i Hercegovine najbolje govori podatak da su smještajni kapaciteti gotovo pa popunjeni i traži se krevet više.

-Novogodišnji doček bit će pun emocija i svima koji dođu ostat će zauvijek u jednom izuzetno lijepom sjećanju. Program će početi koncertom Sarajevske filharmonije u Narodnom pozorištu, s prijenosom na pet LED ekrana u Titovoj ulici do početka programa u 21 sat, te na Trgu Susan Sontag sve do kraja koncerta u Narodnom pozorištu. Koncert filharmonije počinje u 19.30 sati, kada će se otvoriti ulaz u Titovu ulicu i to iz pravca ulica Kulovića i Dalmatinska, te od Trga Djece Sarajeva – naglašava gradonačelnica Sarajeva.

Doček kod Vječne vatre počinje u 21 sat, kada će se na sceni pojaviti Laka sa bendom. Od 22 sata na sceni će se smjenjivati “Bombaj Štampa“, “Zabranjeno Pušenje” i “Crvena jabuka“, a njihove nastupe na LED ekranima duž ulice pratit će posebne video projekcije. Predviđeno je da koncert traje do 2 sata iza ponoći, a bendovi će svirati po sat.

Godišnjica Olimpijade

Naredni period u znaku je broja 40. Osim 40 godina od početka emitiranja kultne „Top liste nadrealista“, u februaru 2024. godine očekuje nas i obilježavanje četvtre decenije od održavanja Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu.

-Odbor za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara usvojio je okvirni program i vizualni identitet manifestacije koji je inspiriran umjetničkom instalacijom čije postavljanje čini dio programa. On objedinjuje olimpijski duh, kulturno-umjetničku scenu, energiju i otvorenost Sarajeva i upućuje na putovanje kroz vrijeme – kaže Karić koja je i zamjenica predsjedavajućeg Odbora za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara.

Program obilježavanja manifestacije obuhvata sportski program, koncerte, module memorije i promocije, razne kulturno-umjetničke i druge sadržaje.

-Želimo iznova oživjeti duh Olimpijade i podsjetiti građane na vrijeme kada se u Sarajevu održavao najveći sportski događaj i kada je naš grad bilo centar svijeta u svakom smislu. Ovom prilikom pozivam sve koji su na bilo koji način bili dio Olimpijade, a posebno mlade, koji o ovom događaju svakodnevno slušaju ili čitaju, da nam se pridruže i zajedno evociramo prelijepe uspomene, te uživamo u bogatom programu koji pripremamo – ističe gradonačelnica Sarajeva na kraju razgovora.

Leave a comment