Skip to content Skip to footer

Sarajevo: Završena rekonstrukcija Ferhadije

Završena je sanacija dijela ulice Ferhadija, od Trga fra Grge Martića do ukrštanja sa Gazi Husrev-begovom ulicom.
Na cijeloj dionici su uklonjene stare ploče i provjereno stanje svih podzemnih instalacija. Potom je izmijenjen dio cjevovoda i urađeni svi pojedinačni vodovodni priključci. BH Telecom je na cijeloj dionici postavio nove instalacije, dok su Sarajevogas i Elektrodistibucija uradili mjestimične zamjene instalacija. Regulisana je i oborinska odvodnja.
Po završetku ovih radova, na dionici je postavljena armirano-betonska podloga i na nju nove kamene ploče debljine 10 cm.
Završetkom ovog projekta, rekonstruisana je cijela ulica Ferhadija u dijelu kroz općinu Stari Grad, dužine preko 360 metara. Prva i druga faza radova izvedene su 2012. i 2013.godine. Dionica koja je sada urađena prethodnih godina održavala se kroz zamjene ispucalih ploča i tekuće održavanje, a potpuna rekonstrukcija nije urađena više od dvadeset godina. Početkom ove godine Općina Stari Grad i Direkcija za ceste KS potpisali su sporazum kojim su zajedno ušli u ovaj projekt i finansirali ga sa 789.000 KM.
Pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vratnik svake noći vrše pranje dionice od Baščaršijskog trga, preko Sarača i Ferhadije, sve do Trga Fra Grge Martića, kako bi uže starogradsko jezgro zasjalo punim sjajem.
Sanacijom ovog dijela Ferhadije završena je obnova ulica užeg starogradskog jezgra, koja je počela prije devet godina, a uključuje Veliki i Mali Bravadžiluk, Oprkanj, Baščaršijski trg, Sarače, Ferhadiju i Trg Fra Grge Martića.

Leave a comment

0/100