Skip to content Skip to footer

Red Bull Cliff Diving: Smotra najboljih svjetskih skakača i skakačica u Mostaru 15. i 16. septembra

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2017 je prešlo pola svog puta i lagano se približava našoj zemlji. Mostar je po treći put domaćin ovog prestižnog prvenstva u ekstremnim skokovima, a Stari most je pozornica za elitne svjetske skakače i skakačice koji se vratolomnim skokovima u ledenu Neretvu bore za titulu najboljeg.

Najbolji svjetski skakači i skakačice će 15. i 16. septembra na Starom mostu ponovo demonstrirati svoje nevjerovatne akrobacije, kojima su prethodne dvije godine oduševili brojne gledaoce, priredivši oba puta pravi spektakl.

Kao i prošle godine, na Starom mostu ća nastupiti svjetska skakačka elita u obje konkurencije. Visina platforme za muškarce iznosi 27, a za dame 21 metar. Za tri sekunde, koliko traje skok, oni dostižu brzinu i do 85 kilometara na sat, izvodeći istovremeno vratolomije od kojih zastaje dah.

Titulom pobjednika Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2016, s jedne od najljepših svjetskih skakaonica Starog mosta u Mostaru, okitili su se Čeh Michal Navratil i Kanađanka Lysanne Richard.

Prvenstvo je trenutno na ljetnoj pauzi, a nastavlja se takmičenjem u Teksasu 3. septembra. Nakon toga, svjetska elita cliffdivinga stiže u Mostar, na petu stanicu sezone i još jedno spektakularno takmičenje na Starom mostu. Konkurencija je ove godine veća nego ikad.

Borba za titule je u punom jeku. Orlando Duque je iznenađujući lider u poretku muškaraca pred početak drugog dijela ove već uzbudljive sezone. Kod muškaraca svakako treba još izdvojiti šestostrukog prvaka Garyja Hunta i prošlogodišnjeg viceprvaka Jonathana Paredesa, a kod žena senzacionalnu Rhiannan Iffland i Lysanne Richard, dvije prvoplasirane iz sezone 2016.

Završnica sezone odigrat će se u oktobru na jednoj novoj lokaciji, vodopadu Riñinahue na jugu Čilea. Sigurno je da će rijeka turista, kako domaćih tako i stranih, preplaviti stari dio grada Mostara na dan skokova, uživajući u svim njegovim čarima. Veliki dio turista se odluči za ovu destinaciju upravo u ovom periodu godine. Vrijeme do spektakla sa Starog mosta se s netrpljenjem očekuje.

Leave a comment

0/100