Skip to content Skip to footer

Prirodna ljepota Bijambara ostavlja bez daha

Zaštićeni pejzaž Bijambare udaljen je 40-ak kilometara od Sarajeva, na putu prema Tuzli. To je jedno od rijetkih izletišta u BiH koje odgovara svim ljubiteljima prirode – predstavlja pravi ugođaj za one koji vole šetnju, pećine, bistre vode, borove šume, rekreaciju i potpunu tišinu.

Put dug oko dva kilometra vodi vas kroz prelijep ambijent borove šume i cvjetnih livada do planinarske kuće Bijambare, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi Bijambarska pećina. Posjetioci do Bijambara mogu doći laganom šetnjom ili električnim vozom s 50 sjedišta koji se kreće sporo kako bi posjetioci mogli uživati u svim prirodnim ljepotama ovog izletišta.

KONCERTI I VJENČANJA

U ovom zaštićenom pejzažu nalazi se sedam pećina, a samo je srednja Bijambarska pećina istražena, osvijetljena i otvorena za javnost. Ulaz u Bijambarsku pećinu organizuje se nekoliko puta dnevno, a maksimalan broj posjetilaca u jednom terminu ograničen je na 30 osoba.

Kroz pećinu će vas provest ljubazni turistički vodiči koji će vam detaljno predstaviti ovaj prirodni fenomenom od čije ljepote zastaje dah. Bijambarska pećina duga je 500 metara i sastoji od četiri dvorane u kojima se nalazi veliki broj pećinskih ukrasa.

-U četvrtoj dvorani, koja je i najveća, nalaze se brojni stalaktiti i i stalagmiti. Po ukrasima, koji su raznovrsni po obliku i veličini, ova pećinska dvorana je jedna od najljepših u BiH. Da bi pećinski nakit narasao jedan centimetar potrebno je oko 160 godina, pa prema visini nakita koji imamo, možemo zaključiti da je ona stara nekoliko miliona godina – kaže Zerina Čelik, turistički vodič.

Prema njenim riječima, ljetna temperatura u pećini je pet stepeni Celzijusa, dok se zimi mijenja, te zbog se pojačanog otapanja snijega stvaraju kapljica vode koje prave ledenice veličine čovjeka. Zbog toga je, kaže ona, pećina zimi zatvorena za posjetioce.

-U pećini nalazimo deset životinjskih vrsta, a najzastupljeniji su šišmiši i cvrčci. Šišmiši se nalaze u mračnim dijelovima pečine i mogu se vidjeti samo kada u nju uđe veći broj posjetioca i naprave buku – priča ona.

Srednja Bijambarska pećina također je izuzetno akustična i pogodna je za organizaciju koncerata. Zerina kaže da je prije nekoliko godina održan koncert klasične muzike i ugođaj je bio fenomenalan.

-Također, prije osam godina imali smo i jedno romantično vjenčanje. U gornjoj Bijambarskoj pećini, koja je i najstarija na području Bijambara, pronađeni su kosturi i oruđe pećinskog čovjeka koji su premješteni u Zemaljski muzej BiH – istakla je Zerina.

BROJNI SADRŽAJI

Zaštićeni pejzaž Bijambare obuhvata površinu od 497 hektara, a osim kompleksa pećina ima i brojne druge sadržaje koji garantuju dobar odmor u prirodi. Tu se nalaze Drveni grad za djecu, uređeno igralište s fudbalski i košarkaškim terenima, nekropola stećaka „Mramorje“, zaštićeni historijski lokalitet. Također, možete iznajmiti bicikle, prošetati obrazovnim i šumskim stazama ili uživati u sportskom penjanju uz bijambarske stijene.

Zerina kaže da je interes posjetilaca i turista izuzetno veliki, pogotovo u ljetnom periodu kada svi bježe od vrućina i tu pronalaze prirodno osvježenje.

-Najčešći gosti su nam bh. građani, a u posljednje vrijeme i brojni turisti iz arapskih zemalja. Dolaze i Francuzi, Nijemci, Španci… Jednostavno turisti iz gotovo cijele Evrope – ističe Zerina.

Leave a comment

0/100