Skip to content Skip to footer

Mostar: Tradicija skokova sa Starog mosta duga 450 godina

Ovjekovječen na zastavi i grbu grada, Stari most je centar života u Mostaru još od svoje izgradnje u XVI stoljeću. Gotovo jednako legendarna kao i sam most je fotografija skakača koji skaču s mosta s visine 27 metara u kristalnu vodu ledene rijeke Neretve.

Ovaj most je, baš kao i Stari grad, pod zaštitom UNESCO-a, i često se navodi kao jedan od najljepših mostova na svetu. Sam oblik mosta također ima svoju priču, kaže se da on predstavlja život… da sam most predstavlja jednu polovinu kruga, a njegov odraz u vodi je druga polovina kruga, a ta cjelokupna slika predstavlja život. On je pozornica na kojoj mostarski mladići skokom u Neretvu dokazuju svoju hrabrost u svojevrsnom ispitu zrelosti. Tradicija skokova je stara 451 godinu.

HERCEGOVAČKI BISER

– I kad se zatrče i skoče s mosta, padaju dolje u rijeku i lete u zraku kao ptice praveći svaki od njih neku posebnu vrstu akrobacije. Jedni skaču strmoglav, drugi sjedeći alaturka, a neki opet skaču u vodu udvoje, utroje i odmah sretno izlaze na obalu uspinjući se uz stijene, i dolaze gore na kraj mosta i primaju darove vezira i prvaka – zapisao je čuveni putopisac Evlija Čelebija, promatrajući u Mostaru skakače sa Starog mosta.

Upravo na taj citat se nadovezao i glasnogovornik mostarskih skakača Saša Oručević, kazavši kako su skokove i stilove skakanja, o kojima piše čuveni putopisac, na koga se naslanjaju svi na svijetu, uspjeli zadržati do dan-danas.

– Uspjeli smo sačuvati tradiciju i da bude ovo jedna od najljepših vijesti iz grada iz kojeg stalno dolaze loše vijesti. Vrlo je bitno da su skokovi preživjeli u trenucima kada je most bio srušen, da je tada sačuvana tradicija, ovo ostalo je nadgradnja, svjetsko prepoznavanje onoga što radimo – kazao je on.

Postoje planovi da se uskoro na listu nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a upišu i čuveni skokovi sa Starog mosta u Mostaru, što svi s nestrpljenjem očekuju. Tvrdi da bi Mostar i Stari most time postali jedinstveni u svijetu.

Mostarski skokovi su najvažniji turistički događaj i brend za Mostar i cijelu Bosnu i Hercegovinu, a u vrijeme tradicionalnih skokova sa Starog mosta grad Mostar je najposjećeniji. Turisti iz svih krajeva svijeta su taj dan su neizostavni gosti ovog hercegovačkog bisera. Tako će Mostar i ove godine 30. jula, na dan održavanja 451. tradicionalnih skokova sa Starog mosta, biti centar svijeta.

Skakači će u zadnju nedjelju u julu, s najljepše skakaonice na svijetu, okušati svoju sreću u skokovima na noge, ali i u popularnom letu mostarske laste. I ove godine učešće će zasigurno, kao i proteklih godina, uzeti takmičari iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Ipak, najveći broj skakača bit će iz Mostara.

Lorens Listo, poznata mostarska lasta, prošlogodišnji pobjednik, koji je deset puta osvojio titulu najbolje laste, otkriva da nikada nije bio spremniji kao ove godine. „Princu s Neretve“, jedinom je pošlo od ruke približiti se rekordu mostarskih lasti poput Emiru Baliću koji se titulom najboljeg skakača okitio čak 13 puta, te u historiji skokova Mostara osvojio najviše titula.

Prisjeća se svojih početaka, kada je s pet-šest godina počeo skakati s malih visina, dva-tri metra, i ta visina se s godinama i povećavala. Na takmičenje se prvi put prijavio 2000-te godine. Nikada nije skočio na noge. Godine 2004. osvaja prvi put titulu.

MLAĐI NARAŠTAJI

Ovaj Mostarac već 18 godina, svojom famoznom lastom, ljubiteljima ovog ekstremnog sporta pruža neopisiv doživljaj, a s obzirom da je iz godine u godinu u sve boljoj kondiciji još ćemo uživati u njegovim skokovima.

– Tokom cijele godine sam se naporno pripremao za skokove. Svaki dan odlazim dva puta u teretanu a dva puta na trčanje. Spreman sam fizički ali i psihički. Moram priznati, da mi je svake godine sve draže skakati , mislim da sam spreman dovoljno da ponovo napadam prvo mjesto. Što se tiče fizičke spremnosti mislim da sam dao maksimum – ističe Listo, naglasivši da želi obraniti titulu ali i da prođe bez povreda. Prošle godine je na takmičenju slomio prst i povrijedio zglob, no i u takvom stanju nije razmišljao da odustane i ipak osvojio prvo mjesto.

Svake  godine budu dva do tri novih skakača iz Srbije, Crne Gore, iz BiH, no nažalost ne iz Mostara. Tvrdi Listo kako se ove godine nažalost niko od dugogodišnjih skakača neće osloboditi za lastu.

– U Mostaru se upalio alarm, jer nema mlađih naraštaja. Strah me da nam lasta ne izumre. Nikada gora situacija nije bila što se tiče mlađih skakača. Moramo što prije pokrenuti školu skokova. Tražiti od Grada Mostara da se napravi zatvoreni bazen sa skakaonicom od 12 metara da djeca mogu kroz cijelu godinu vježbati pa da svake godine možemo pred skokove imati pet novih lasta – ističe Listo.

Leave a comment

0/100