Desert s breskvama
Potrebni sastojci: 6 jaja, 6 kašika šećera, 8 kašika brašna, 4 kašike ulja,
pola praška za pecivo, 1 vanilin šećer, 300 g breskvi, 300 g grožđica, 50 g suhih brusnica, 50 g suhog ananasa, 50 g šećera, 100 ml vode, sok pola limuna.
Postupak pripreme:
- Odvojite žumanca i bjelanca. Umutite šest žumaca sa šećerom i vanilin šećerom, a zatim dodajte ulje i mlijeko.
- Smjesu prelijte u namašćeni kalup i pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 12-15 minuta.
- U međuvremenu u čvrsti snijeg umutite šest bjelanaca.
- Ušpinujte šećer i vodu, pa vrelu smjesu polako dodajite u čvrsto umućena bjelanca.
- Smjesom pokrijte već gotovi biskvit i vratite u rernu 10-ak minuta na 100 stepeni.
- Od breskvi, šećera, limuna i vode napravite preliv. U preliv dodajte suhe brusnice, grožđice i ananas.
- Kad se kolač ohladi prelijte smjesom.
Užitak iz čaše
Potrebni sastojci: 1 šlag-krema od vanilije, 250 g krem-sira, 1 vanilin šećer, sok od pola limuna, 4 kašike šećera u prahu, 200 g jagoda, karamel, 125 ml mlijeka.
Postupak pripreme:
- Umutite mlijeko, šlag i šećer srednjom brzinom miksera dvije minute.
- Zatim dodajte vanilin šećer, sok od pola limuna i kremasti sir. Mutite još dvije minute.
- Od jednog dijela jagoda napravite preliv, a drugi dio izrežite na kriške.
- U čašu sipajte karamel, zatim kremu, pa preliv od jagoda, jagode, a zatim opet kremu, karamel, preliv od jagoda.
- Desert ukrasite cijelim jagodama.
Kako napraviti karamel: Karamel ćete pripremiti od 100 g šećera, 100 ml prethodno zagrijane slatke pavlake i 20 g maslaca. Ušpinujte šećer da bude svijetlo smeđe boje, dodajte slatku pavlaku i maslac i na laganoj vatri umiješajte.
Kolač s mrkvom
Potrebni sastojci: 1 šoljica šećera, 3 jaja, 2 kašičice cimeta, 1 šoljica ulja, 2 šoljice brašna, 1 kašičica sode bikarbone, 1 kašičica vanilije, 3 šoljice rendane mrkve, 1 šoljica oraha, pola kašičice soli.
Postupak pripreme:
- U zdjeli umutite šećer, jaja i ulje miješajući srednjom brzinom.
- Dodajte brašno, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbona, vaniliju i so, pa nastavite miješati umanjenom brzinom minutu.
- Na kraju dodajte rendanu mrkvu i orahe.
- Pecite u zagrijanoj rerni 40 minuta na 170 stepeni.
- Ohlađeni kolač premažite kremom po želji.
Pužići s orasima i čokoladom
Potrebni sastojci: 1 maslac, 2 kašike zvijezda biljnog mrsa, sok od pola limuna,
1 prašak za pecivo, 20-22 kašike brašna tip 400, 1 jaje, 1 žumace.
Agda: pola kg šećera, pola l vode, nekoliko kriški limuna.
Postupak pripreme:
- Pjenasto umutitE jaja, sok od limuna i masnoću, pa u to postepeno dodajite brašno i prašak za pecivo. Izradite glatko tijesto.
- Tijesto razvaljajte u pravougaonik veličine tepsije. Pospite mljevenim orasima i zarolajte, a potom isijecite šnitice debljice centimetar.
- Poredajte ih u pleh i pecite na 200 stepeni 20-25 minuta.
- Vrele pužiće prelijte hladnom agdom i ukrasite topljenom čokoladom.