Skip to content Skip to footer

Pripremite prirodne kolače s Amirom Jusufović

Desert s breskvama

Potrebni sastojci: 6 jaja, 6 kašika šećera, 8 kašika brašna, 4 kašike ulja,
pola praška za pecivo, 1 vanilin šećer, 300 g breskvi, 300 g grožđica, 50 g suhih brusnica, 50 g suhog ananasa, 50 g šećera, 100 ml vode, sok pola limuna.

Postupak pripreme:

  1. Odvojite žumanca i bjelanca. Umutite šest žumaca sa šećerom i vanilin šećerom, a zatim dodajte ulje i mlijeko.
  2. Smjesu prelijte u namašćeni kalup i pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 12-15 minuta.
  3. U međuvremenu u čvrsti snijeg umutite šest bjelanaca.
  4. Ušpinujte šećer i vodu, pa vrelu smjesu polako dodajite u čvrsto umućena bjelanca.
  5. Smjesom pokrijte već gotovi biskvit i vratite u rernu 10-ak minuta na 100 stepeni.
  6. Od breskvi, šećera, limuna i vode napravite preliv. U preliv dodajte suhe brusnice, grožđice i ananas.
  7. Kad se kolač ohladi prelijte smjesom.

Užitak iz čaše

Potrebni sastojci: 1 šlag-krema od vanilije, 250 g krem-sira, 1 vanilin šećer, sok od pola limuna, 4 kašike šećera u prahu, 200 g jagoda, karamel, 125 ml mlijeka.

Postupak pripreme:

  1. Umutite mlijeko, šlag i šećer srednjom brzinom miksera dvije minute.
  2. Zatim dodajte vanilin šećer, sok od pola limuna i kremasti sir. Mutite još dvije minute.
  3. Od jednog dijela jagoda napravite preliv, a drugi dio izrežite na kriške.
  4. U čašu sipajte karamel, zatim kremu, pa preliv od jagoda, jagode, a zatim opet kremu, karamel, preliv od jagoda.
  5. Desert ukrasite cijelim jagodama.

Kako napraviti karamel: Karamel ćete pripremiti od 100 g šećera, 100 ml prethodno zagrijane slatke pavlake i 20 g maslaca. Ušpinujte šećer da bude svijetlo smeđe boje, dodajte slatku pavlaku i maslac i na laganoj vatri umiješajte.

Kolač s mrkvom

Potrebni sastojci: 1 šoljica šećera, 3 jaja, 2 kašičice cimeta, 1 šoljica ulja, 2 šoljice brašna, 1 kašičica sode bikarbone, 1 kašičica vanilije, 3 šoljice rendane mrkve, 1 šoljica oraha, pola kašičice soli.

Postupak pripreme:

  1. U zdjeli umutite šećer, jaja i ulje miješajući srednjom brzinom.
  2. Dodajte brašno, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbona, vaniliju i so, pa nastavite miješati umanjenom brzinom minutu.
  3. Na kraju dodajte rendanu mrkvu i orahe.
  4. Pecite u zagrijanoj rerni 40 minuta na 170 stepeni.
  5. Ohlađeni kolač premažite kremom po želji.

Pužići s orasima i čokoladom

Potrebni sastojci: 1 maslac, 2 kašike zvijezda biljnog mrsa, sok od pola limuna,
1 prašak za pecivo, 20-22 kašike brašna tip 400, 1 jaje, 1 žumace.

Agda: pola kg šećera, pola l vode, nekoliko kriški limuna.

Postupak pripreme:

  1. Pjenasto umutitE jaja, sok od limuna i masnoću, pa u to postepeno dodajite brašno i prašak za pecivo. Izradite glatko tijesto.
  2. Tijesto razvaljajte u pravougaonik veličine tepsije. Pospite mljevenim orasima i zarolajte, a potom isijecite šnitice debljice centimetar.
  3. Poredajte ih u pleh i pecite na 200 stepeni 20-25 minuta.
  4. Vrele pužiće prelijte hladnom agdom i ukrasite topljenom čokoladom.

 

Leave a comment