Skip to content Skip to footer

Amira Jusufović: U mojim kolačima nema ništa vještačko

Ljubav prema kulinarstvu, a posebno prema poslastičarstvu, odveo je Amiru Jusufović iz Sarajeva u nešto što će postati njeno osnovno zanimanje od kojeg danas živi ona, suprug i kćerka i sin, oboje studenti.

Kao svršena gimnazijalka godinama je radila u kancelariji, a onda se prije dvije godine prijavila na jedan kulinarski show i osvojila drugo mjesto. U projekat je ušla bez ikakvih pretenzija za bilo kakvom nagradom. Želja joj je, kaže bila da proširi vidike, upozna nove ljude i nauči nešto novo. Od tog trenutka Amirin život više nije isti…

BOSANSKA KUHINJA

Pronašli smo je u sarajevskom naselju Dobrinja gdje ima i malu radnju odakle svakodnevno izlaze najslađe delicije.

– Ljubav prema kulinarstvu zahvaljujem majci, koja je porijeklom iz Šipova, a koja je bila pravi majstor u pripremi i slatkih i slanih jela. Još dok sam bila dijete pričala mi je da je, kada se udala, upoznala dvije žene – Slavonku i Mađaricu – s kojima se družila i od kojih je naučila pripremati razna jela, tako da su se u našoj kući, osim tradicionalne bosanske kuhinje, pripremali i slavonski i mađarski specijaliteti. Još kao 14-godišnjakinja pomagala sam majci u kuhinji, ali i sama kuhala, bez obzira što bih ponekad i upropastila namirnice – prisjeća se Amira dok nas nudi tek pripremljenim kolačem od mrkve, jednim od deserta na koji je iznimno ponosna.

Danas Amirine specijalitete mnogi rado kušaju. Neke recepte sama je kreirala a mnogi, posebno kolači, uopće i nemaju mjeru jer, kako nam reče naša domaćica, sve zavisi od vrste namirnice.

– Pripremam sve, a prije nekoliko godina posebno me zainteresirala turska i arapska kuhinja, jednostavno, sviđaju mi se okusi orijentalne kuhinje. Često pravim mahlebiju, istočnjačku poslasticu koja je slična našem višnjabu, ali i sve vrste kadaifa, baklava… Privlači me i italijanska kuhinja. Sin voli paste, pa se na našem stolu često nađu takva jela. Naravno, sama pravim tjesteninu za pilav i tarhanu, a i to sam naučila od majke – priča Amira.

Dnevno napravi i po deset torti, a najviše se traže čokoladna, orah, havana… Amirin cheesecake, koji se peče i koji ne sadrži želatin, nadaleko je poznat.

POHVALA FRANCUSKE AMBASADORICE

– Moji kolači su prirodni, i po ukusu i po izgledu, jer u njih izbjegavam stavljati, želatin, boje, fondan, mada ako mušterija traži, ispunim želju. Ne koristim ni slatko vrhnje, jednostavno želim istaći prirodne arome u kolaču. Slana jela uglavnom pravim za cateringe, a tada spremam razne canapee, a najčešće koristim dimljenu šunku i losos i kvalitetno suho meso. Namaze sama kreiram, a često pravim i paštetice od tune i piletine. Tu su i sve vrste pita – burek, buredžici, zeljanica, sirnica, sve vrste pogača, šarena dolma, šiš i hadžijski ćevap, kadun butići – nabraja ona.

Amira je i članica Udruženja kuhara BiH. Kaže da ima odličnu saradnju s muškim kolegama, ali da bi se žene trebale aktivnije uključiti u rad Udruženja.

Prisjetila se i svog prvog cateringa u hotelu „Terme“ na Ilidži, na koji je kaže. veoma ponosna. Tada je u njenim delicijama uživala i ambasadorica Francuske u našoj zemlji Claire Bodonyi.

– Dobila sam komplimente i to je nešto što je svakom kuharu najdraže. Nedavno sam na reotvaranju jedne prodavnice u Sarajevu također bila zadužena za pripremu jela. Na događaju su bili biznismeni i političari iz BiH i susjednih zemalja. Na njihovim licima vidjela sam da su bili zadovoljni onim što su jeli – ponosno nam je istakla Jusufović.

Leave a comment

0/100