Skip to content Skip to footer

Planina Bjelašnica: Nove žičare obogatile ponudu za skijaše

Olimpijska planina Bjelašnica jedna je od najvećih i najljepših u Bosni i Hercegovini. Na ovoj planini su se prilikom održavanja zimskih olimpijskih igara 1984. godine održavala takmičenja u alpskom skijanju, a staze koje su se tada koristile i danas su u funkciji.

Javno preduzeće ZOI ’84 do sada nije imao značajnijih investicija na ovoj planini kako bi poboljšao tuirstički ponudu, a ove godine napravljen je vertikalni transport do vrha Bjelašnice i akumulacija za vještačko osnježavanje, što će dodatno poboljšati ponudu skijašima i i drugim posjetiteljima.

Našu patrolu obavili smo nakon snimanja naslovne strane za magazin VISIT BiH i poprilično smo zadovoljni viđenim. Zimska sezona je počela sredinom decembra, pa su ceste vrlo dobro očišćene sve do Babinog dola, a s obzirom na to da je bio radni dan što je rezultiralo slabom posjetom parking smo pronašli vrlo brzo.

Ako nemate sreće da nađete besplatan parking pored ceste ili nekog ugostiteljskog objekta, možete parkirati na velikom parkingu koji će vas koštati pet KM za cijeli dan.

S obzirom na to da je visina snijega bila iznad 50 centimetara, 37 topova za vještačko osnježavanje nije radilo, a staze za skijanje bile su u odličnom stanju što si iskoristili brojni skijaši, ali i djeca koja su se sankala i učila skijati. Ski-liftovi su mirovali, osim jednog koji je bio i više nego dovoljan da zadovolji potrebe prisutnih skijaša.

S obzirom na to da je prethodnih godina povećano prisustvo arapskih turista u BiH, prije svega u Sarajevu, prilikom naše patrole naišli smo na nekoliko mladih Arapa koji su se iskušali u sankanju, ali i tu su pokazali da se sa snijegom ne sreću baš često.

Ako niste ljubitelj skijanja i na planinu dolazite zbog čistog zraka i šetnje, onda je Bjelašnica idealna za vas jer ova planina pruža zaista brojne mogućnosti, a od brojnih mještana bjelašničkih sela, koji imaju prodajne štandove u centru Babinog dola, možete kupiti ručno rađene kape, šalove ili rukavice.

Smještajni kapaciteti su uglavnom u privatnom vlasništvu, a gdje god pogledate vidjet ćete da da su u izgradnji i novi apartmani. Jedini objekat preduzeća ZOI ’84 hotel Maršal u vrlo je lošem stanju. Ipak, prema najavama iz ovog preduzeća i on bi vrlo brzo trebao biti u funkciji i to, prije svega, za studente, ali i ostale goste.

Cijene Ski Passova

Dnevna karta (odrasli) – 40 KM

Dvodnevna karta – 75 KM

Trodnevna karta – 115 KM

Noćno skijanje – 30 KM

Sedmodnevna karta – 235 KM

Sezonska karta – 740 KM

Leave a comment

0/100