Skip to content Skip to footer

Otvorene prijave za nagradu Zvijezda turizma BiH za 2021.

U Sarajevu je predstavljena unaprijeđena nagrada „Zvijezda turizma BIH“ koju Privredna/Gospodarska komora FBiH, uz podršku USAID-ovog projekta Turizam, dodjeljuje za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, kao i za doprinos razvoju i promociji turizma u Bosni i Hercegovini.

Nagrade u turizmu prepoznaju rad kompanija, organizacija i pojedinaca širom svijeta koji pozitivno utječu i inspiriraju turistički sektor kroz inovacije i znanje. Prateći trendove koje postavlja UN-ova Svjetska turistička organizacija (UNWTO), kroz promociju novih trendova u turizmu i podršku prema onima koji odgovorno, održivo i aktivno rade na razvoju turizma, izbor za Zvijezdu turizma Bosne i Hercegovine prepoznaje i nagrađuje djelovanje predstavnika industrije čija dostignuća služe kao inspiracija za konkurentan i održiv razvoj turizma na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

Povećanje prihoda

-Ova nagrada će biti priznanje svima onima koji su u prošloj godini radili jako dobar posao. Oni će vidjeti da iza njih stoji neko tko prepoznaje njihov rad i učinak na sektor turizma Bosne i Hercegovine. Bit će to poticaj da i u narednom periodu krenu putem kreativnosti i izvrsnosti u turizmu, što će nas zasigurno postaviti na svjetske mape turističkih destinacija – rekao je potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH Marko Šantić.

Značaj partnerstva Privredne/Gospodarske komore FBiH i Projekta Turizam, te same nagrade “Zvijezda turizma BIH” naglasio je i Ibrahim Osta, direktor USAID-ovog Projekta Turizam.

-Cilj je jačanje koristi od turističke djelatnosti za sve njene aktere, odnosno povećanje  prihoda za privredu. Način za to je rad na unapređenju turističke ponude i proizvodnje – kazao je Osta, dok je za nagradu “Zvijezda turizma BiH” naveo da prepoznaje inovativni aspekt i pomoć firmama, te organizacijama, novim u turističkoj djelatnosti.

Osim toga, nagrada daje i smjernice za unapređenje turističkog poslovanja i aktivnosti. Krajnji cilj je svakako ispričati svijetu dobru priču o Bosni i Hercegovinu i njenoj turističkoj ponudi, bila je poruka svih aktera događaja, a među kojima se u ime svjetske platforme Tripadvisor, video-linkom javio i Justin Reid, direktor za medije, hotele i razvoj.

Deset kategorija

Nagrada se dodjeljuje od 2019. godine, a nakon istraživanja prikupljenog sa tržišta, i u suradnji s USAID Turizam projektom, unaprijeđena je na nekoliko načina. Jedna od promjena je ta da će svi prijavljeni kandidati biti dijelom marketinške kampanje koja će biti sponzorirana i trajati tijekom lipnja/juna i srpnja/jula.

Također, onaj prijavljeni kandidat koji putem Facebook stranice „Zvijezda turizma BiH“ bude imao najviše podrške od javnosti, biti će pobjednik zasebne kategorije Glas javnosti ili tzv. Nagrada publike.

Pobjednik svake od kategorija će biti dobitnik statute „Zvijezde turizma BiH“ za 2021. godinu. Sve kompanije, organizacije i pojedinci se mogu prijaviti u deset kategorija:

-Hotelski smještaj

-Tradicionalni smještaj

-Turistička organizacija

-Receptivna turistička organizacija

-Pružatelj jedinstvenog BIH iskustva

-Gastro turizam

-Promotivna kampanja destinacije

-Turistička atrakcija

-Turistička manifestacija

-Glas javnosti – „Nagrada publike“

A sve detaljnije podatke o istima mogu pronaći na stranici www.turizam.kfbih.com.