Skip to content Skip to footer

Otvoren 29. Sarajevski sajam knjiga

Dvadeset deveti Sarajevski sajam knjiga otvorio je jutros vrata prvim posjetiocima koji će ovih dana uživati u velikoj ponudi i niskim cijenama.

U okviru Sajma knjiga, koji će trajati do 24. aprila, održava se i 14. Bijenale knjige, na kojem učestvovuje 160 izlagača iz 18 zemalja. Ova međunarodna manifestacija okupila je izlagače iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske i drugih zemalja.

Ovogodišnji sajam organizuje Centar Skenderija u saradnji sa partnerom TKD Šahinpašić, uz podršku Ministarstva kulture Kantona Sarajevo.

Amer Kapo, direktor KJP Skenderija, i Ajdin Šahinpašić, direktor TKD Šahinpašić, poželjeli su dobrodošlicu prvim posjetiteljima i uručili im prigodne poklone, odnosno knjige.

– U narednih šest dana očekujemo posjetu na nivou prošle godine. Otprilike da će oko 50.000 osoba proći kroz sajamske dvorane i vidjeti sve ono što smo priredili. Ima dosta noviteta, mnogo knjiga smo objavili, ne samo mi nego svi izlagači – istakao je Šahinpašić, te dodao da se očekuju sniženja cijena knjiga do 70 posto, te da će se pojedine moći kupiti za samo jednu marku.

– Ono što me posebno raduje jeste da se kultni autori vraćaju u Bosansku kuću, znači imat ćemo promociju izdanja “Kamenog spavača“ Maka Dizdara, najavljuje se promocija djela Derviša Sušića. Mi pripremamo sabrana djela Zuke Džumhura – rekao je Šahinpašić.

Jedan od ovogodišnjih izdavača je Sakib Pleh, direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH, koji je kazao da biblioteka već pet godina učestvuje na Sajmu knjiga u Sarajevu.

– Moram napomenuti da mi na ovom štandu ne prodajemo ništa, s obzirom na to da je djelatnost biblioteke neprofitabilnog karaktera. Mi izložimo tu da se vidi da postoiji biblioteka. U ovom trenutku imamo 1.237 članova širom BiH, odnosno svijeta. Naši članovi nisu samo korisnici iz BiH, nego i izbjegla i raseljena lica koja žive u Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Norveškoj, Australiji, Americi – pojasnio je Pleh.

Novitet je da i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine ove godine učestvuje na Sarajevskom sajmu knjiga. Sajam je idealna prilika za građane da kupe knjige po povoljnim cijenama, da otkriju nove trendove iz oblasti svog interesovanja i prisustvuju promocijama i upoznaju se sa autorima i književnicima.

U okviru sajma bit će dodijeljene nagrade u više kategorija iz oblasti knjižarstva i književnosti. Programom su predviđeni okrugli stolovi i stručni skupovi o aktuelnim temama u oblasti knjižarstva i književnosti. Također, bit će organizovane i dječije radionice.

Sajam će trajati šest dana i svi zainteresovani ga mogu posjetiti u dvorani “Mirza Delibašić” Kulturno-sportskog centra Skenderija u periodu od 10 do 19 sati.

Leave a comment