Skip to content Skip to footer

Snažan uspon IT sektora u Bosni i Hercegovini

Informacioni i komunikacijski (IT) sektor bilježi uspon i spada među najbrže rastuće privredne sektore u Bosni i Hercegovini. Angažiranje zapadnih IT kompanija godinama je bio uobičajeni način za odliv novca iz bh. privrede, ali danas ovaj sektor u BiH ima potencijal da bude vodeća industrija koja generira najveći prihod u odnosu na bruto nacionalni dohodak (GDP), napisao je u autorskom tekstu za Huffington Post direktor pri Centru za transatlantske odnose SAIS iz Washingtona Saša Toperić.

Posljednjih godina, mladi softverski inžinjeri i stručnjaci su počeli osnivati vlastite kompanije, podižući nivo digitalizacije u cijeloj zemlji. Sada rade rame uz rame s velikim multinacionalnim kompanijama. To je dovelo do izuzetnog rasta u IT sektoru. Broj kompanija i novih start-upa se stalno povećava, a prema podacima udruženja BIT Alliance (krovna organizacija za industriju razvojnog softvera) oko 1.400 kompanija i oko 2.500 do 3.500 programera radi u IT sektoru i kompjuterskom programiranju u BiH.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prepoznala je potencijal i uspostavila saradnju s BIT Allianceom da bi napravila šestomjesečni “ICT boot camp”. BIT Alliace je organizacija čiji su članovi kompanije izvozno orijetirane, a zajednički su u 2015. godini ostvarile 20 miliona dolara izvoza. Upošljavaju 700 radnika.

Primjer jedne uspješne kompanije je “Lanaco”, najveća privatna firma u ovoj oblasti u BiH, uspostavljena 1990. u Banjoj Luci. Istovremeno, to je jedna od najboljih kompanija u porodičnom vlasništvu na zapadnom Balkanu. Posluje u 10 odjela s više od 280 uposlenih.

Ti mladi, visokoobrazovani stručnjaci imaju više od hiljadu posebnih stručnih certifikata, a 80 posto prihoda ostvaruju od svojih proizvoda i usluga omogućavajući kompaniji da uloži milione dolara u razvoj softvera, obrazovanje i obuku uposlenih. S namjerom da poveća broj kvalitetnih programera, ova je firma organizirala kamp za mlade programere “Pitam da”, zajedno s asocijacijom “Gaudeamus”, čiji je cilj da ohrabri učenike srednjih škola da se zainteresiraju za programiranje. “Lanaco” je dobio mnoge međunarodne nagrade, a od aprila 2016. je dio elitnog programa Londonske berze (London Stock Exchange ELITE Program), što je dokaz strateškog priznanja uspješnosti kompanije i prilika da se i dalje razvija i prilagodi digitalnoj transformaciji globalnog tržišta.

Drugi primjer je misija: web, konsultantska firma iz Sarajeva, osnovana 2003. godine. Od lokalne kompanije izrasla je u međunarodnu firmu koja realizira projekte za klijente iz cijelog svijeta. Zapošljava mlade i ambiciozne inžinjere i radnike koji sarađuju s rastućim tržištem malih i srednjih preduzeća te start-upa u različitim industrijskim sektorima.

Ovaj sektor ima veliki potencjial da pozitivno utječe na nezaposlenost u BiH. Država tek treba prepoznati nesumnjivi potencijal te osigurati poticaje i subvencije za IT industriju. Kako procjenjuje “BIT Alliance”, BiH troši samo 0,04 posto GDP-a na ovu industriju, dok je svjetski prosjek 2,7 posto.

Slične probleme IT sektor ima i u drugim državama regije. Izuzetak su Slovenija i Hrvatska koje imaju visoko razvijene tehnološke parkove osnovane još u devedesetim godinama. Tehnološki park u Ljubljani okuplja više od 300 kompanija s oko 1.500 uposlenih. Ništa manje važni nisu klasteri poput “BIT Alliance” u BiH.

 

Leave a comment